Russland:

Skal ha sparket seks generaler

Britene mener at minst seks generaler i Russland skal ha fått sparken siden invasjonen av Ukraina. Generalløytnant Arne Bård Dalhaug er svært kritisk til kompetansen blant russiske militærledere.

SKAL HA SPARKET SEKS: Russland og president Vladimir Putin skal ha gitt seks generaler sparken siden 24. februar. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB
SKAL HA SPARKET SEKS: Russland og president Vladimir Putin skal ha gitt seks generaler sparken siden 24. februar. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Forsvarsdepartementet i Storbritannia opplyser at deres etterretningsopplysninger tyder på at den manglende framgangen i Ukraina har vært kostbar for ledelsen i det russiske forsvaret. Høyst sannsynlig har minst seks høytstående ledere i det russiske forsvaret fått sparken siden Russland invaderte Ukraina 24. februar, skriver de.

Først tar britene for seg generaloberst Aleksandr Tsjajko. Han ledet det østre militærdistriktet i Russland inntil han skal ha fått sparken i mai.

Videre mener britene at generalløytnan Aleksandr Zjuravlev, som ledet det vestre militærdistriktet, sannsynligvis har blitt erstattet av generalløytnant Vladimir Kotsjetkov. Dette på bakgrunn av at Zjuravlev var fraværende under markeringen av den russiske marinedagen i St. Petersburg 31. juli.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

Utfordringer for russerne

Britene mener også at general Aleksandr Vladimirovitsj Dvornikov, som i april ble forfremmet til øverste ansvarlig for militæroperasjonen i Ukraina, nå har fått sparken.

Mens general Valerjevitsj Zjidko, som ledet de russiske styrkene i Sør-Ukraina, skal ha blitt erstattet av general Sergej Surovikin.

I tillegg tyder etterretningsopplysningene på at minst ti russiske generaler har falt på slagmarken i Ukraina. Totalt sett, konkluderer de, vil dette medføre taktiske og operative utfordringer for russerne.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

- Negativt

På spørsmål om hva han tenker om dette, svarer generalløytnant Arne Bård Dalhaug kontant at han ikke er overrasket. I tillegg stiller han seg bak britenes konklusjon.

- Det er klart at det vil påvirke Russland negativt i krigen. Spørsmålet er bare hvor negativt. Russland har blitt påført ganske store tap av offiserer, både på toppnivå og lavere nivå, sier Dalhaug til Dagbladet og fortsetter:

- Samtidig har de ikke et sjikt med erfarne offiserer med den nødvendige utdannelsen og bakgrunnen til å overta for dem som har falt. Russlands evne til å lede militæroperasjoner vil ikke bli bedre framover, snarere tvert imot.

- Hva forteller dette deg om de russiske beslutningstakernes tålmodighet?

- I en krig som dette er det ikke rom for så fryktelig mye tålmodighet. Russland hadde forventet en helt annen framgang på slagmarken enn de har hatt fram til nå.

KHARKIV: Ukrainske styrker skal ha bombet og jevnet et russisk ammunisjonslager med jorden i Kharkiv-regionen den 26. juli. Video: KameraOne / Dagbladet TV Vis mer

Svært kritisk

Da Dvornikov overtok ansvaret for Russlands krigføring i Ukraina, sa Dalhaug til Dagbladet at han fikk ansvaret for å rette opp i en kommandomessig katastrofe. Den gang hadde ikke Dalhaug særlig tiltro til Dvornikovs evner, noe han minner om nå.

- Da Dvornikov ble forfremmet, sa jeg at det ikke var noen grunn til å tro at han kan eller vet noe mer enn de andre. I ettertid ser man at han ikke lyktes noe særlig mer enn sin forgjenger.

Dalhaug er svært kritisk til kompetansen blant offiserene i det russiske forsvaret. Han mener at ingen av de høytstående offiserene har tilstrekkelig erfaring til å lede denne typen kompliserte militæroperasjoner som foregår i Ukraina. Dette rett og slett fordi at de ikke har gjort det før.

- Sist Russland var involvert i noe liknende, var i Tsjetsjenia for over 20 år siden. Men selv det minnet ikke noe om det som foregår i dag.

Dagbladet påpeker overfor Dalhaug at han feller en hard dom over kompetansen blant de russiske offiserene.

- Ja, og det mener jeg at det er grunnlag for å gjøre. Jeg er ikke den eneste som har gjort det. Det har blitt skrevet en hel del om den russiske inkompetansen. Det er liten tvil om at militæroperasjonene har vært preget av svak ledelse helt fra begynnelsen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer