Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal ha utnyttet gartnere som slaver: - Luselønn, fikk ikke forlate gartneriet eller snakke med nordmenn

Familie tiltalt i omfattende menneskehandelsak. Drapsforsøk mot medsiktet svigersønn henlagt.

NEKTER STRAFFSKYLD: Gartnerieieren, hans datter og henne mann nekter straffskyld for tiltalen om menneskehandel og økonomisk rot. 64-åringens forsvarer mener forholdene ikke omfatter bestemmelsene om grov menneskehandel. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NEKTER STRAFFSKYLD: Gartnerieieren, hans datter og henne mann nekter straffskyld for tiltalen om menneskehandel og økonomisk rot. 64-åringens forsvarer mener forholdene ikke omfatter bestemmelsene om grov menneskehandel. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et halvår av gangen fra 2008 til 2011 skal gartnerieieren (64) i Buskerud ha utnyttet utenlandsk arbeidskraft med slavelignende midler. 64-åringen skal ifølge tiltalen ha utnyttet Raspal Singhs sårbarhet i sitt hjemland India og i mens han var i Norge.

Tiltalen skisserer en nærmest uutholdelig arbeidshverdag med arbeidsdager opp mot 14 timer daglig i et halvt år med bare en fridag i perioden. For jobben skal han ha mottat en lønn på 18-20 000 netto først etter endt arbeidsinnsats. Skattepenger beholdt arbeidsgiver og det ble aldri utbetalt feriepenger eller overtidsbetaling, ifølge tiltalen, som er blant norgeshistoriens mest omfattende slavesaker.

Ifølge tiltalen måtte Singh gi fra seg passet sitt da han kom til Norge. Han ble nødt til å skrive under dokumentasjon han ikke forsto innholdet i. Mens han var i Norge måtte han bo på gartneriområdet og hadde begrenset bevegelsesfrihet, ifølge tiltalen.

Nekter straffskyld Også 64-åringens datter (36) og hennes ektefelle (35) er tiltalt for det samme ved et annet gartneri i Buskerud. Ofrene i denne saken var Sukhbir Singh og Jatinder Pal Singh.

Alle nekter straffskyld.

I et intervju med Dagbladet tidligere i år (krever abb.) beskrev de tre fornærmede oppholdene deres i Norge.

- Det var som å leve i et fengsel. Vi ble behandlet som fanger, sa Sukhbir til Dagbladet.

De sa til Dagbladet at i tillegg til å motta slavelønn fikk de ikke forlate gartneriet eller snakke med nordmenn.

Drapsforøk henlagt Faren og dattera var lenge siktet for å være hjernene bak et drapsforsøk på den medsiktede svigersønnen i India, men da Nordre Buskerud politidistrikt innstilte til slavetiltalte ble drapsforsøkposten foreslått henlagt, noe den ble av Oslo statsadvokatembeter.

I et intervju med Dagbladet i mai i år avviste familien anklagene.

- Jeg blir framstilt som slaveeier og drapsmann. Jeg er ikke et monster. Jeg orker ikke dette lenger. Med disse anklagene har jeg mistet alt, sa svigerfaren til Dagbladet (krever abb.).

Dette fastholder de i dag, bekrefter de tiltaltes advokater Torgeir Falkum og Bjørn Erik Rødser i Advokatfirmaet Storrvik.

- De siktede har opplevd denne siktelsen om drapsforsøk som ytterst ubehagelig og belastende. Jeg tror de har følt seg maktesløse, sier Falkum, som mener siktelsen aldri burde blitt tatt ut.

Han mener saken ikke handler om tvang eller menneskehandel, men om penger.

- Slik vi ser det omfatter ikke dette bestemmelsene om menneskehandel, sier han.

Arild Holden i advokatfirmaet Elden er klar på at svigersønnen nekter skyld.

- Han er veldig klar på at han nekter straffskyld, sier Holden til Dagbladet.

Utroskap og bedrageritiltalt I tillegg til tiltalen om utnyttelse av arbeidskraft er de tre personene tiltalt for bedrageri. 64-åringen skal forledet NAV til å betale ham 1,5 millioner kroner i sykepenger, rehabiliteringspenger og attføringspenger når han ikke hadde krav på det. Han er også tiltalt for brudd på bokføringsloven og merverdiavgiftsloven.

Svigersønnen skal fått over 300 000 kroner i sykepenger mens han jobbet for fullt. Dattera er tiltalt for økonomisk utroskap ved at hun skal ha tatt ut lønn til gartneriansatte som hun beholdt gjennom en jobb hun hadde i en bank.

De to mannlige tiltalte er også tiltalt for gjentatte brudd på arbeidsmiljøloven ved at de skal ha sprengt arbeidstidbestemmelsene med sine arbeidere.

Dagbladet har vært i kontakt med statsadvokat Ingrid Vormeland Salte, som skal være aktor i saken. Hun ønsker ikke kommentere tiltalen eller henleggelsen. Rettssaken er ventet å starte i Drammen tingrett på vårparten neste år.

SKAL HA BLITT UTNYTTET SOM SLAVER: Jatinder Pal Singh (29), Rashpal Singh (27), Sukhbir Singh (27) mener de ble grovt utnyttet da de kom til Norge for å jobbe i gartneri. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SKAL HA BLITT UTNYTTET SOM SLAVER: Jatinder Pal Singh (29), Rashpal Singh (27), Sukhbir Singh (27) mener de ble grovt utnyttet da de kom til Norge for å jobbe i gartneri. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media