<strong>TIL NORGE:</strong> «Slender Man» er allerede en kjent skikkelse blant barn og unge i USA, og skal ha inspirert til flere drapsforsøk den siste måneden. Nå kommer «han» til Norge. Foto: Something Awful
TIL NORGE: «Slender Man» er allerede en kjent skikkelse blant barn og unge i USA, og skal ha inspirert til flere drapsforsøk den siste måneden. Nå kommer «han» til Norge. Foto: Something Awful Vis mer

Skal ha vært motivet for flere drapsforsøk i USA, nå skal han «ta» norske barn

Kommer til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Folkloren «Slender Man» - en lang, tynn, dresskledd ansiktsløs mann som «tar» barn, skal ha vært til inspirasjon for to drapsforsøk i USA bare i juni.

Nå kommer «han» til Norge, i form av en psykologisk grøsserbok for barn helt ned i 10-årsalderen.

- Boka er i trykken nå, den er akkurat ferdig, sier forfatter Ingunn Aamodt til Dagbladet.

Maske og kjøkkenkniv Etter å ha knivstukket sin venninne 19 ganger etter å ha lekt gjemsel i skogen i Winsconsin, forklarte to 12 år gamle jenter at nettfenomenet hadde «inspirert» til drapsforsøket. De to risikerer livstid i fengsel, til tross for sin lave alder.

Bare noen dager seinere kom en mor i Ohio hjem til sin 13 år gamle datter - som sto og ventet på henne iført maske og en svær kjøkkenkniv. Hun ble mindre skadd. I ettertid fant familien flere «Slender Man»-inspirerte tekster og spill på jentas rom.

Ifølge barnebokforfatteren har norske barn blitt svært opptatt av «Slender Man» den siste tida.

- Det var slik jeg fikk ideen til boka. Jeg merket at de er veldig opptatt av figuren, sier hun.


- Fant ham i gammel kunst og bilder Aamodt er rystet når hun hører om de to drapsforsøkene i USA.

- Herregud, det er grusomt, sier hun.

Men forfatteren tror ikke det er problematisk å nå introdusere norske barn for «Slender Man».

- Først og fremst er dette sagn og overtro, en gammel myte. Det som gjorde dette voldelig, er dataspillet om «Slender Man», ikke myten om ham. Spillet er skikkelig ekkelt. Det ligger mye på nettet, mange legger ut amatørfilmer om ham og sier det er virkelig. Mange barn tror faktisk at dette er virkelig, at han finnes, sier hun.

- De tror at han virkelig og ute etter barn. En del av myten er at man blir gal når man opplever «Slender Man». Det er nok noe av det kanskje de jentene opplevde - en slags galskap. At de er er blitt drevet til å gjøre fæle ting, sier Aamodt.

- Men at barn blir voldelige og gjør rare ting av dataspill, er ikke noe nytt. Jeg tror det er tilfeldig at «Slender Man» har utløst vold blant noen.

- Fant ham i gammel kunst Dagbladet har opplysninger om at «Slender Man» ble funnet opp som et internettmeme i 2009 av mannen bak komiskrekksiden Something Awful, Eric Knudsen.

Aamodt mener derimot at skikkelsen er basert på «observasjoner» fra langt før 2000-tallet.

- «Slender Man» er en gammel myte, den går tilbake til oldtidens Egypt. De fant heroglyfer, og han finnes i kunst og bilder og gamle bilder som er av en «Slender Man»-lignende skikkelse, sier hun.

Da Dagbladet snakket med rådgivningsorganisasjonen Barnevakten, ba de foreldre snakke åpent med barna om nettfenomerer som den dresskledde, lange mannen.

<strong>KOMMER HIT:</strong> Folkloren ble laget av en komiskrekknettside i 2009, men flere barn og unge tror det stemmer at «Slender Man» velger seg ut barn han til slutt tar. Barnebokforfatteren sier den lange mannen ble «oppdaget» allerede i oltidens Egypt. Foto: Something Awful
KOMMER HIT: Folkloren ble laget av en komiskrekknettside i 2009, men flere barn og unge tror det stemmer at «Slender Man» velger seg ut barn han til slutt tar. Barnebokforfatteren sier den lange mannen ble «oppdaget» allerede i oltidens Egypt. Foto: Something Awful Vis mer

- Barn ser mye som kan være i grenseland mellom fiktivt og reelt, og trenger voksne som kan fortelle dem hva som er ekte og ikke, sa daglig leder Merethe Clausen Moe.

«Copy cat» - Hendelsene i USA er svært alvorlige. Det er snakk om stadig yngre barn som kanskje trenger en påminnelse om at det de ser, ikke er virkelig.

Barnepsykolog Magne Raundalen sa samtidig at man i all tid har sett lignende tilfeller, der tenåringer kopierer ting de ser på TV og nett.

- Vi kjenner til begrepet «copy cat», der noen kopierer en forbrytelse. Etter hengingen av Saddam Hussein ble flere barn observert med lignende tau rundt hodet. Men det ble aldri noen «epidemi» ut av det.

<strong>DRAPSFORSØK:</strong> To 12 år gamle jenter knivstakk venninna si 19 ganger etter å ha lekt i skogen. De to forsvarte seg med at de var inspirert av «Slender Man». Den lille jenta overlevde. Foto: AP.
DRAPSFORSØK: To 12 år gamle jenter knivstakk venninna si 19 ganger etter å ha lekt i skogen. De to forsvarte seg med at de var inspirert av «Slender Man». Den lille jenta overlevde. Foto: AP. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer