Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjempefunn i Egypt:

Skal ha vært stor som en buss, og tung som en elefant

Mansourasaurus shahinae er ifølge forskningsgruppa en titanosaur.

KJEMPEFUNN: Dette er en tegning av det forskerne mener de fant spor av i Egypt. Titanosauren skal ha vært stor som en skolebuss, og tung som en elefant. Foto: NTB Scanpix
KJEMPEFUNN: Dette er en tegning av det forskerne mener de fant spor av i Egypt. Titanosauren skal ha vært stor som en skolebuss, og tung som en elefant. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En forskningsgruppe med paleontologen Hesham Sallam i spissen, rapporterte mandag at de hadde funnet en ny dinosaur fra Egypt. Og ikke bare det - den skal også ha vært av betydelig størrelse.

Mansourasaurus shahinae er ifølge forskningsgruppa en titanosaur, noe som betyr at den hører til i selskap med noen av de største dyra som noen gang har levd på jorda.

Forskerne sier at dette er Afrikas mest komplette dinosaureksemplar fra den siste epoken dinosaurene levde på jorda, for mellom 66 og 100 millioner år siden, ifølge LA Times.

Helt utrolig

De tror nå at funnet vil hjelpe dem til å forstå de geologiske og biologiske koblingene mellom Afrika og andre kontinenter.

Forskere mener funnet er helt utrolig, ifølge BBC. Den gigantiske skapning skal ha vært på størrelse med en buss, og like tung som en elefant. Planteeteren skal også ha vært utstyrt med lang nakke.

- Det var veldig spennende for mine studenter å finne bein etter bein, hvor hvert nytt bein hjalp til med å avsløre hvilken gigantisk dinosaur vi hadde funnet, sier Hesham Sallam.

Han jobber ved Mansoura University, og ledet forskningsgruppa.

Mysteriet Afrika

Å finne dinosaurfossiler i Afrika er sjelden vare. Og for forskerne er det fortsatt et puslespill å finne ut om dyrene var isolert fra andre kontinenter.

- Afrika er fortsatt et kjempemysterium når det gjelder hvilke dyr som bodde der på slutten av dinosauralderen, sier Eric Gorscak, én av forskerne som jobbet med rapporten.

GIGANTISK: Paleontologene Jose Luis Carballido (t.v.) og Ruben Cuneo ved siden av knoklene fra kjempedinosauren som er funnet i Argentina. Foto: Reuters/NTB scanpix
GIGANTISK: Paleontologene Jose Luis Carballido (t.v.) og Ruben Cuneo ved siden av knoklene fra kjempedinosauren som er funnet i Argentina. Foto: Reuters/NTB scanpix Vis mer

Kjempefunn

Sist gang det ble rapportert et funn av en titanosaur, var i 2014.

En argentinsk landarbeider fikk seg en overraskelse da han i ørkenen nær byen La Flecha i 2011 fant restene av en kjempeøgle, skriver NTB. Forskerne brukte imidlertid tre år på å konstatere at knokkelen har tilhørt en titanosaur.

Denne titanosauren skal imidlertid ha vært betydelig mye større enn den som ble funnet i Afrika.

Ifølge NTB var den 40 meter lang, 20 meter høy og veide rundt 77 tonn - altså, like mye som 14 afrikanske elefanter.

- Dette er en virkelig paleontologisk skatt. Det er mange rester, og de er intakte. Det skjer ikke ofte, sa Jose Luis Carballido ved Egidio Feruglio-museet i den argentinske byen Trelew.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!