Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal hamre løs på «vingle-Jonas»

Siv Jensen advarer mot økt skatt og vinglete asylpolitikk dersom landet får en Jonas Gahr Støre-ledet regjering etter valget neste år.

 GOD STEMNING: Første nestleder Per Sandberg som reiser mye rundt i landet, ikke minst som fiskeriminster, rapporterer om god stemning i partiet, men også store forventninger. Finansminister og partileder Siv Jensen advarer mot skatteøkninger dersom Ap kommer til makten og vil gjøre det hun kan for å hindre regjeringsskifte. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
GOD STEMNING: Første nestleder Per Sandberg som reiser mye rundt i landet, ikke minst som fiskeriminster, rapporterer om god stemning i partiet, men også store forventninger. Finansminister og partileder Siv Jensen advarer mot skatteøkninger dersom Ap kommer til makten og vil gjøre det hun kan for å hindre regjeringsskifte. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På spørsmål om hva slags kurs landet får dersom Ap får makta, sier Frp-leder Siv Jensen:

 - Nå skal vi skal gjøre det vi kan for å hindre at det blir et nytt politisk flertall og regjeringsskifte. Men dette vil jeg si mer om i min landsmøtetale, sier Jensen til Dagbladet.

- Uklart og vinglete - Du har tidligere advart mot skatteskjerpelser med en Ap-ledet regjering?

- Jeg har store problemer med å få hull på hva Ap egentlig mener, hva de vil reversere, hva de vil la stå, hva de mener om skatt i det hele tatt. Det eneste jeg hører, er at de vil skjerpe skattene. Det sier de på inn- og utpust.

- Men det er fortsatt uklart for meg om de vil gjeninnføre arveavgift som vi har tatt bort. I det ene øyeblikket sier de at de har forståelse for at store deler av næringslivet sliter med formuesskatten, som de også må betale når de går med underskudd. Men er de villige til å gjøre noe med det i praksis? Det er veldig usikkert. De mener jo uten blygsel at det å skjerpe skatter og avgifter, det er en fin ting å gjøre. Jeg mener det er feil. Det er særlig en dårlig idè i en tid der vi trenger å legge til rette for nye investeringer i norsk næringsliv, sier Jensen. 

- Hva slags asyl- og innvandringspolitikk tror du en Ap-ledet regjering vil føre?

- Det er veldig uklart. Den ene dagen sender de ut signaler om at de ikke ønsker innstramming. Den neste dagen ønsker de det. Så det er usikkert. Men det er jo dette mønstret med vingling som har oppstått under Støres ledelse, sier Jensen.

Mer vil hun ikke si om talen hun skal holde på Frp's landsmøte lørdag.

På en pressekonferanse i går sa Jensen at Frp er et regjeringsparti i god form og med ambisjoner.

- Hovedbildet er at vi har hentet oss veldig godt inn siden valget. Det er et godt grunnlag, sa Frp-lederen.

Blåser av Venstre-kritikk På spørsmål om hva som er grunnlaget for å kunne fortsette i regjering også i neste periode, svarer Jensen:

- Vårt utgangspunkt er å gjøre et best mulig valg. Så har vi en strategi som ligger fast: Vi støtter ikke en regjering vi ikke er del av. Blant de fire borgerlige partiene finner man et naturlig styringsgrunnlag.

- Så du ser for deg samme samarbeidskonstellasjon som i dag?

- Vårt utgangspunkt er det samme som det har vært hele tiden. Jeg konstaterer at det også er Høyres linje. Så er det uklart hva KrF og Venstre går til valg på. Da får vi bringe klarhet i det først.

- Venstre er i tvil om dere er et modent regjeringsparti. Trine Skei Grande mener enkeltstatsråder opptrer som om de mener de ikke hefter for hele regjeringen.

- Dette er bare tull. Regjeringen er et kollegium som hefter for hver en beslutning regjeringen tar.

Skape nye jobber - Venstre sier at en krise på Vestlandet er en krise for landet, er du enig i det?

- Det er i alle fall ingen tvil om at det er en veldig krevende situasjon på Sør- og Vestlandet, og den påvirker jo norsk økonomi samlet sett. Det tar vi på alvor. Derfor har vi lagt fram en tiltakspakke som treffer regionen særskilt, og derfor legger til rette for nye investeringer for flere arbeidsplasser og nye bedrifter. De som mister jobben nå, er selvfølgelig opptatt av å ha en ny jobb å gå til. Da må jobbene skapes, sier Jensen.

Etter at LO og NHO ba om det, utvidet regjeringen permitteringsreglene for noen uker siden. Ap mener endringen kom for sent.

- Selv med endringer i permitteringsreglene er det fortsatt slik at mange bedrifter går til oppsigelse. Det er dessverre fordi olje- og gassrelatert næringsliv skal slankes. Det er faktum vi ikke kommer forbi. Det er en næring som har vokst seg veldig stor over mange år.

- Men nå må vi altså sørge for at veksten kommer også andre steder. Olje og gass kommer fortsatt til å være viktig, sysselsette mange og skape store verdier for det norske samfunnet i mange tiår framover. Men vi har lenge visst at vi vil komme til et punkt hvor produksjonstoppen er nådd og investeringsnivået vil gå ned, sier Jensen.

- Styrer støtt Hun og første nestleder Per Sandberg mener oppslutningen om partiet har økt fordi partiet har vært tydelige og har innfridd løfter.

- Jeg skal ikke legge skjul på at innvandringsdebatten har gitt partiet et tillegg. Jeg tror også vi får et tillegg nå siden vi var så nederlagsdømte i 2013. Vi har styrt gjennom turbulente tider, men det går rimelig greit, til og med med en finansminister fra Frp, sa en Sandberg som åpenbart trives i regjeringsposisjon.

Hele Norges coronakart