KUTTER: Regiondirektør i Bufetat region øst Pernille Pettersen Smith. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KUTTER: Regiondirektør i Bufetat region øst Pernille Pettersen Smith. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Skal hastekutte 61 barnevernsmillioner i år

- Taperen er de mest sårbare av de sårbare barna vi har i samfunnet, sier Fellesorganisasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I landets største barnevernsregion Bufetat region øst må det spares penger. Mer enn 40 stillinger skal bort for å holde budsjettet. De ansatte ble informert i forrige uke.

Ifølge Fellesorganisasjonen skal det spares 61,5 millioner kroner før året er omme. De kaller beslutningen lite gjennomtenkt og forhastet. 

- Taperen av dette er de mest sårbare av de sårbare barna vi har i samfunnet. Det er barnevernsbarna, de som ikke har noen andre enn oss. Også er det de familiene som trenger hjelp til å ta vare på barna og fosterbarna sine, sier styremedlem for Fellesorganisasjonen (FO) i Bufetat region øst, Kristine Hval Blekken.

Hun forteller at det er lange ventelister på familier og fosterfamilier som venter på de tilbudene som Bufetat leverer og nå kutter i.

- Å tro at kommunene eller noen andre nå skal gjøre denne jobben er hårreisende naivt. Det kommunale barnevernet er sprengt, og det er uansvarlig å kutte så grovt før konsekvensene er utredet, sier hun.

- Kutter spesialister Blekken mener at kuttene gjør at Bufetat nå må slutte å hjelpe barn og familier som ingen andre er klare til å ta imot.

- De kutter i de foreldrestøttende tjenestene som skal forhindre at barnevernet må plassere barn utenfor hjemmet, de kutter i statlige familiehjem, og i ressursteamene på barne- og familiesentrene. Og de kutter i fagteam, og i fosterhjemstjenesten som veileder fosterforeldre som tar i mot barn fra barnevernet. Ingen står i dag klare til å overta de barna og de familiene BUF-etat nå slutter å hjelpe, mener Blekken.

Hun mener stillingene som skal kuttes er blant de mest spesialiserte barnevernfaglige stillingene som finnes i Norge.

- Disse fagfolka er spesialister på å lære familier og fosterfamilier med store utfordringer hvordan de skal ta vare på barna sine, sier hun.

- Dette er ikke kutt Direktør i Bufetat region øst, Pernille Smith Pettersen deler ikke fagforeningens bekymring.

- Dette er ikke kutt, men en omstillingsprosess. Vi har hatt en aktivitetsvekst som var høyere enn det vi hadde budsjettert for og må tilpasse oss. Bufetat driver aktiviteter og drift innenfor budsjettrammer. Da er det viktig at vi har det tilbudet som barna trenger og som kommunene etterspør. Det vi gjør nå er å tilpasse aktiviteten vår i forhold til behovet. Vi ser at vi må gå nøyere gjennom hva som er lovpålagt i det statlige barnevernet, vi har hatt for mange hjelpetiltak som det primært er kommunene som skal ha, sier regiondirektøren.

Pettersen Smith bekrefter at det er mer enn 40 stillinger som skal bort, men presiserer at det ikke dreier seg om oppsigelser.

- Alle medarbeidere som er berørt av dette får tilbud om andre stillinger, sier hun, og sier at barna ikke vil lide under omstillingene.

- Vi ser på en helhet, men tilbuden skal være til barnas beste. Vi mener vi fortsatt har kapasitet til å hjelpe kommunene når de ber om det. Alle barn som har behov for hjelp, enten av det kommunale eller det statlige barnevernet vil bli ivaretatt på en skikkelig måte også etter denne omstillingen, sier Pettersen Smith.

Hun ønsker ikke å kommentere de konkrete tallene Fellesorganisasjonen presenterer for innsparingen.

 - Vi er fortsatt i en arbeidsprosess og disse tallene er ikke ferdige enda, men vi jobber hele tiden mot budsjettbalanse. Vi omstiller nå for å anvende ressursene våre på en bedre måte; vi omstiller til det beste for barna, sier regiondirektøren.

- Panikkhandlinger - Dette er panikkhandlinger og er bare økonomisk begrunnet. Ingen står i dag klare til å overta de barna og de familiene BUF-etat nå slutter å hjelpe. Vi kan ikke bare stå å se på mens dette skjer. Nå må Lysbakken gripe inn. Selv om det er fattet en politisk beslutning om å holde budsjetter og spare penger, så kan vi da virkelig ikke ofre disse barna, sier Hval Blekken i Fellesorganisasjonen.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra ?Barne,- likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken om del de varslede kuttene, men svaret fra departementet er at ingen i politisk ledelse ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt, og henviser
 til ledelsen i BUF-etat.

OPPGITT: styremedlem for Fellesorganisasjonen i Bufetat region øst, Kristine Hval Blekken. Foto: Privat
OPPGITT: styremedlem for Fellesorganisasjonen i Bufetat region øst, Kristine Hval Blekken. Foto: Privat Vis mer