Skal hedres i Oslo Spektrum

Nasjonal minnesmarkering 21. august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokken 12 i dag ble de drepte etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og massakren på Utøya minnet og hedret under en markering på Stortinget. Stortingspresident Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg holdt begge taler.

- Vi kunne gått vill
Statsminister Jens Stoltenberg takket det norske folk i sin tale.

- Kartet ble sprengt, kompasset ble skutt i filler. Vi kunne gått oss vill, men det norske folk fant hjem, sa han.

Han sa også at det vil være en nasjonal minnesmarkering 21. august. Denne skal holdes i Oslo Spektrum, og etterlatte, overlevende, og andre som er direkte berørt vil bli invitert, sammen med hjelpemannskaper, helsepersonell og andre som bidro i forbindelse med hendelsene i Oslo sentrum og på Utøya.

Stoltenberg fokuserte også på at vi ikke må bruke dette som en begrunnelse for heksejakt.

- Mange av oss bruker sørgeperioden til å stoppe opp og tenke, på hva vi har tenkt, sagt og gjort. Med 22. juli som ballast er det mye vi skulle ønske vi hadde sagt anderledes. Det er lov, men jeg ønsker å bruke denne talerstolen til å be om at vi ikke starter en heksejakt på ytringer, sa han.

Regjeringen, stortingrepresentantene, kong Harald og kronprins Haakon var tilstede under markeringen, samt en representant for hvert departement, tre representanter for AUF og høyesterettsjustitiarius.

Markeringen var også åpen for publikum, og flere timer før markeringen startet hadde både norsk og internasjonal presse samlet seg på plassen utenfor Stortinget.

Publikumsinngangen vil kun være åpen fra 11.30 til 11.45, så de som ønsker å få med seg minnesmarkeringen må være tidlig ute.

130 plasser Det er omtrent 130 plasser på publikumsgalleriet i stortingssalen, og de nærmeste pårørende til de omkomne vil prioriteres hvis det dukker opp veldig mange mennesker, opplyses det på Stortingets nettsider.

DEKKET AV ROSER: Folk har plassert roser og blomster i alle farger på porten til Stortinget etter de grufulle terrorangrepene på Oslo og Utøya fredag 22. juli. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
DEKKET AV ROSER: Folk har plassert roser og blomster i alle farger på porten til Stortinget etter de grufulle terrorangrepene på Oslo og Utøya fredag 22. juli. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Stortingets president innledet markeringen, og takket hver og en av heltene på Utøya og i Oslo, samt kongefamilien, hele det norske samfunn, det internasjonale samfunn og andre politiske partier.

Han leste også opp navnene til de 77 omkomne i Oslo og på Utøya, som ble etterfulgt av ett minutts stillhet.

Mellom talene vil Arve Tellefsen spille fiolin. Han skal blant annet spille «En mors bønn» og «Seterjentenes søndag» av Ole Bull og «Gabriels obo» av Ennio Morricone.

Etter minnesmarkeringen, som avsluttes med nasjonalsangen, vil det også være en sammenkomst for de fremmøtte. Kongen og kronprinsen vil ikke delta på denne sammenkomsten.

Fredag 29. juli, akkurat en uke etter de grusomme angrpene, ble de to første ofrene for Utøya-massakren begravet: Bano Rashid (18) fra Nesodden og Isma Brown (19) fra Hamar. Denne uken vil enda flere av de drepte begraves, og stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet vil prioritere å være til stede under begravelsene til alle de 69 Utøya-ofrene.