Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal hente ned gyrokoptervrak etter NRK-redaktørens dødsfall

NRK-redaktør Morten Ruud (57) omkom i ulykken i Finland lørdag kveld.

VRAKDELER: Her fant politiet vrakdelene etter styrten med Gyrokopteret lørdag kveld. Foto: Politiet
VRAKDELER: Her fant politiet vrakdelene etter styrten med Gyrokopteret lørdag kveld. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ettermiddag skriver Havarikommisjonen for transport i en pressemelding at ulykken trolig skjedde under det som var et forsøk på å lande, at gyrokopteret falt ned i en ur. Passasjeren klarte å klatre opp på fjellet og fikk kontaktet hjelp.

I samarbeid med et forsikringsselskap vil Norges Luftsportsforbund sørge for å få hentet ut vraket av gyrokopteret som styrtet i Kilpisjärvi i Finland lørdag kveld.

Vrakdeler ligger i en steinrøys langt oppe i fjellet.

- Vi skal sørge for å få fraktet vrakdelene til Norge. Deretter skal vi påse at det blir ryddet opp der ulykken skjedde, sier generalsekretær John Eirik Laupsa i Norges Luftsportsforbund.

Tordenvær

Havarikommisjonen undersøker værforholdene i det aktuelle området hvor ulykken skjedde. Avdøde Morten Ruud (57) fløy det lille gyrokopteret. Han hadde med seg en passasjer som etter forholdene har klart seg bra.

- Vi har en pågående undersøkelsessak, men det er mye som tyder på at de endte opp i en uønsket værsituasjon, sier vakthavende havariinspektør Torbjørg Gåsland i Havarikommisjonen.

OMKOM: Journalist og redaktør Morten Ruud i NRK omkom i ulykken. Bildet er tidligere publisert av NRK i forbindelse med en pressemelding. Foto: NRK
OMKOM: Journalist og redaktør Morten Ruud i NRK omkom i ulykken. Bildet er tidligere publisert av NRK i forbindelse med en pressemelding. Foto: NRK Vis mer

Det skal ha vært tordenvær i nærheten. Etter det Dagbladet forstår er det ingen grunn for å mistenke at det var noen tekniske feil med gyrokopteret.

Intern undersøkelse

Torbjørg Gåsland og John Eirik Laupsa berømmer det gode samarbeidet de har erfart med finsk politi og den finske havarikommisjonen.

- Vi oppretter nå en intern undersøkelsesgruppe i Norges Luftsportsforbund som skal jobbe videre med denne saken. Når noe så tragisk som dette skjer, er det viktig for oss at vi kan trekke lærdom av de årsaksforholdene vi finner, sier generalsekretær John Eirik Laupsa.

Det har aldri tidligere vært alvorlige ulykker med gyrokopter i Norge. Det finnes 10 til 15 slike maskiner her i landet.

Det var like før klokka 18 lørdag at HRS Nord-Norge fikk melding om at et norsk gyrokopter med to personer om bord hadde styrtet i Finland. De skal ha hatt en plan om å fly fra Lakselv til Steigen.

- Ressursperson

Da de mellomlandet i Kautokeino var stemningen god, noe som ble bekreftet av Nils Martin Kristensen som driver lokalradio og var venn med Morten Ruud. Han hjalp flygerne med å fylle på nytt drivstoff.

- De smilte og lo mens vi snakket om flyruta deres videre. Det var et sjokk for meg å få vite hva som hadde skjedd seinere, sier Kristensen.

Den erfarne og høyt respekterte journalisten og redaktøren Morten Ruud var medlem i Nordlysbyen Aeroklubb i Alta og Lakselv Mikroflyklubb.

- Han var aktiv og deltok i alle sosiale sammenhenger. Morten var en gledesspreder hos oss, sier leder Magnus Langli i Nordlysbyen Aeroklubb.

GeneralsekretærJohn Eirik Laupsa i Norsk Luftsportsforbund sier at Morten Ruud hadde gyldig flygerbevis for gyrokoptere, at han var aktiv i mikroflymiljøet, at han var medlem i forbundet og at han er blitt regnet som en ressursperson.