- Skal hindre at folk blir utnyttet

Tiggeforbud vil bidra til å bekjempe menneskehandel, mener Høyre.

Erna SOlberg og den øvrige partiledelsen tapte. FLertallet på Høyres landsmøte ville ha tiggeforbud.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Erna SOlberg og den øvrige partiledelsen tapte. FLertallet på Høyres landsmøte ville ha tiggeforbud. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg, nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie og resten av arbeidsutvalget i Høyre stemte mot tiggeforbudet.

Men et flertall på landsmøte mener et forbud er nødvendig bidrag i kampen mot organisert kriminalitet.

Bortvise folk
Nå vil Høyre gå sammen med Frp på Stortinget og legge fram et forslag.

- Et tiggeforbud gjør det enklere for politiet å bortvise folk, og de kan følge litt bedre med på disse miljøene. Men formålet er først og fremst å forhindre utnyttelse av folk. Det handler ikke om at vi ikke liker å se tiggere på gata, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Det var særlig politikere fra storbyene som sloss for tiggeforbudet under debatten.

Fornedrelse
- Av hensyn til de som lider, må vi innføre tiggeforbud. Vi ønsker ikke å stimulere medmennesker til fornedrelse. Problemene for romfolket må løses med EU-milliarder, ikke gjennom tikroner i koppen, sa Oslo-ordfører Fabian Stang.

Byrådsleder Stian Berger Røssland sa at Norge i dag har alt for liberalt lovverk, og at et tiggeforbud vil gjøre Norge mindre attraktivt.

- Tigging løfter ingen ut av fattigdom, sa han.

Kyniske bakmenn
Justispolitisk talsmann i Stortinget, André Oktay Dahl, sier han har vært i tvil, men endte på å være for tiggeforbud.

- Dette handler om mennesker og milliarder, om tiggere som blir utnyttet av kyniske bakmenn, sa han.

Andre talere meldte om aggressiv tigging mange steder, og om folk som er uttrygge.

Siste skanse
Stortingsrepresentant Olemic Thommessen var blant dem som argumenterte mot et tiggeforbud.

- Det støter mot grunnleggende verdier, og angriper verdighetens siste skanse, før mennesker som trenger hjelp, blir henvist til å stjele, sa Thommessen.

Be om hjelp
Nestleder Bent Høie var den eneste fra ledelsen som deltok i debatten.

- Rusmisbrukere som har brukt opp pengene sine, må få lov å spørre om hjelp, sa han, og argumenterte for at kommunene selv kan vedta tiggefrie soner.

Men landsmøtets flertall ville ha tiggeforbud.

Gi alternativer
- Det er ingen tvil om at tigging er et stort problem mange steder. Nå må vi jobbe ekstra for å gi alternativer til de som tigger, sier Solberg.

- Jeg mener vi kunne håndtert dette problemet på en annen måte, men kan leve med det vedtaket landsmøtet har fattet. Det må bli opp til politiet hvordan et slikt forbud skal håndheves, sier Høyre-leder Erna Solberg.