Samarbeidsavtale mellom Ap og Fellesforbundet

Skal hindre nye «LoVeSe-sjokk»

Et nytt samarbeidsorgan mellom Fellesforbundet og Ap skal få de utmeldte tilbake og hindre framtidige «LoVeSe-saker» og utmeldelser.

TETTERE KONTAKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre ( til høyre) og Fellesforbundets leder Jørn Eggum har blitt enige om et eget samarbeidsforum med topper fra begge organisasjonene som skal legge føringer for beslutninger om industri - og energipolitikk. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
TETTERE KONTAKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre ( til høyre) og Fellesforbundets leder Jørn Eggum har blitt enige om et eget samarbeidsforum med topper fra begge organisasjonene som skal legge føringer for beslutninger om industri - og energipolitikk. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

Trondheim (Dagbladet): Aps nei til konsekvensutredning utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen på landsmøtet i april ble møtt med vantro, sinne og Ap-utmeldinger blant Fellesforbundets medlemmer og tillitsvalgte. Etter intens møtevirksomhet og brannslokking fra LO-topper og Ap-topper kan de utmeldte nå være på vei inn i partirekkene igjen.

Det nye samarbeidsorganet skal ikke være besluttende, men hensikten er å få innflytelse på industri- og klimapolitikken framover. Det legger ikke klubbleder ved Apply Leirvik AS, Richard Storevik, skjul på. Han var blant dem som meldte seg ut i protest da Ap skrotet sitt oljekompromiss.

- Må bli lyttet til

- Får vi til denne avtalen om tettere samarbeid, regner jeg med at vi blir lyttet til. Det skulle bare mangle at vi ikke skulle bli hørt, sier Storvik til Dagbladet.

- Dette handler ikke om å overstyre partiet, men vi ønsker å være tett på beslutningene når vi ser de sterke motkreftene mot industrien vår. Det er våre folk i leverandørindustrien som først rammes når olje og gass ikke lenger er lokomotivet. Hvis vi får en avtale om et slikt samarbeid, regner jeg med at folk vil melde seg inn igjen, sier Eggum.

Richard Storevik bekrefter at han trolig vil melde seg inn igjen hvis de får til et nytt samarbeidsorgan.

Strid om Espen Barth Eide

Kravet om tettere kontakt og større innflytelse på industripolitikken kom på et oppvaskmøte i Bergen 6.mai.

Det nye samarbeidsorganet skal ha fire sentrale politikere fra Ap, inkludert AUF, og fire fra Fellesforbundet. Det skal signeres en avtale om dette samarbeidet innen sommeren.

Dagbladet er kjent med at Fellesforbundets folk ikke ønsker at Aps energi- og klimapolitiske talsperson i Stortinget, Espen Barth Eide, er med.

- Espen Barth Eide har fått et veldig negativt stempel blant våre folk fordi han har pratet ned olje- og gassnæringen over lang tid. Han har lagt mest vekt på klima, og ikke sett dette i sammenheng med sysselsetting, arbeidsplasser og industriutvikling.

- Derfor ville ikke våre folk at han skulle delta på forbundets petroleumskonferanse i mai. Han ble erstattet av Bjørnar Skjæran, som jo nå også er nestleder i Ap, sier Eggum.

Bakgrunnen var særlig at Eide gikk ut i Klassekampen med tanker om å avvikle leterefusjonsordningen. Det ble av folk i olje- og gassnæringen sett på som et angrep på næringen og arbeidsplassene, og ble skutt ned av Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Espen skal med

-Til det punktet har jeg nyheter: Det ene er at de som vil gå etter enkeltpersoner, kan bare glemme det. Espen er en av våre mest erfarne politikere. Han har et stort og viktig ansvar for klima, miljø og energi, som er en vanskelig balanse. Han tok de største kritikerne på alvor, og møtte dem ansikt til ansikt. Han dro til Stord og sveiset, med og uten kjeledress. Det er bra at folk prater sammen istedenfor å utveksle karakteristikker, sier Støre.

- Så han skal fortsatt være energi- og klimapolitisk talsperson?

- Det er overhodet ingen endring på det, svarer Støre kontant, og fortsetter:

- I det utvalget vi skal opprette, nevnes ikke faste personer. Det vil nok variere, og Espen vil garantert være blant dem fra Aps side, sier Støre.

Bråk etter Ap-vedtak

Det skapte bruduljer da Aps landsmøte i april skrotet oljekompromisset fra 2017, og sa nei til konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sa han var skuffet over at partiet ikke holdt løftet om å bevare kompromisset til Ap-landsmøtet i 2021.

- Jeg er ikke forbanna, jeg er jævlig forbanna, sa leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, etter vedtaket.

Det kom umiddelbart varsler om utmeldinger fra Ap. I ukene etter landsmøtet har LO- og Ap-topper reist langs kysten for å roe gemyttene og forklare helheten i Aps industripolitikk.

- Tilspisset

- Det ble en veldig tilspisset situasjon den helga under landsmøtet. Skuffelsen gikk på at Ap midt i perioden dropper et kompromiss som skulle gjelde til 2021, og fra store miljøer i Fellesforbundet kom det utmeldinger fra Ap.

- For meg som forbundsleder var det viktig at vi fikk samlet folk fra leverandørindustrien til møte. Det var høy temperatur og høyt under taket, men Jonas fikk lagt fram hele næringspolitikken, og noe falt mer på plass. Men det var ikke noe engasjement for å drive valgkamp. Det var motløshet og folk var forbanna. Folk så ikke noe grunnlag for å melde seg inn i Ap igjen, når det man hadde trodd på hele livet, ikke gjaldt lenger, forteller Eggum.

Forslaget om mer forpliktende samarbeid i energi- og industrisaker kom opp.

- Forstår uroen

Jonas Gahr Støre vil ikke kalle turneen langs kysten «brannslokking».

- Det er min jobb og mitt ansvar å reise til de som er berørt av de vedtakene vi fatter. Jeg forstår uroen etter LoVeSe-vedtaket, og hadde behov for å formidle det landsmøtet vedtok, som er den mest ambisiøse industriplattformen noe parti har, og som bekrefter at Ap er industripartiet. Jeg har vært på mange bedrifter. Min holdning er at når det er uro, må vi gå rett på sak, og ikke rundt, sier Støre.

Nå er toppene i Fellesforbundet og i Ap blitt enige om å opprette et samarbeidsorgan. Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Aps ledelse på fire møtes i sentralstyret. I tillegg møtes de i samarbeidskomiteen mellom LO og Ap.

- Fellesforbundet og Ap har mange møtepunkter, men samtalene om industriutvikling kan vi strukturere litt, sier Støre.