Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Skal hindre smitte sørfra

Tromsø har allerede lempet på strenge karanteneregler som ble innført i helga. Får ikke følge av andre kommuner.

CORONAVIRUSET: Justisminister Monica Mæland understreket alvoret i situasjonen da hun møtte pressen for et digital pressetreff søndag. Mæland sier politiet nå vil kunne straffeforfølge dem som utsetter andre for smittefare. Video: Regjeringen Vis mer

- De innstrammingene vi har gjort, står ved lag, men vi kommer til å følge nøye med på hvordan dette utvikler seg, sier kommuneoverlege Øystein Furnes i Sunnfjord kommune på vegne av kommuner i tidligere Sogn og Fjordane fylke.

I helga strammet blant andre Tromsø, Harstad og kommunene i det tidligere fylket Sogn og Fjordane inn karantenereglene.

De har nemlig bestemt at personer som har vært på reise i bestemte fylker, også skal settes i 14 dagers karantene.

Har snudd

I Tromsø sitt tilfelle ble det bestemt at alle reisende fra Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland skulle pålegges karantene. Bestemmelsene har tilbakevirkende kraft fra og med 10. mars.

Hittil er det registrert ti tilfeller av coronavirus i kommunen, som begrunnet innstrammingen med at Tromsø har et særlig ansvar for å redusere smitterisiko i Nord-Norge.

CORONAVIRUS: I ekstraordinært statsråd søndag formiddag har regjeringa fastsatt en forskrift om å forby folk å dra på hytta. Programleder: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Nå har imidlertid Tromsø allerede lempet på de nye karantenereglere, etter å ha støtt på «uforutsette utfordringer som følge av de nye bestemmelsene».

Snur ikke

Harstad følger ikke etter Tromsø.

- Vi står på det vedtaket vi har gjort. Vedtakets intensjon er å forsøke og hindre importsmitte sørfra, sier kommuneoverlege Jonas Holte i Harstad kommune til Dagbladet.

Harstad er foreløpig ikke rammet av coronautbruddet som herjer i store deler av landet.

- Vi viser folkevett tuftet på godt smittevern med vårt vedtak, sier Holte.

I ettermiddag kom nyheten om at Sør-Varanger kommune i Finnmark innfører hjemmekarantene for alle som kommer sørfra.

Fra fly til karantene

Søndag formiddag ble derfor alle som kom med fly fra Oslo informert om at de måtte rett i karantene, skriver Sør-Varanger Avis.

Karantenebestemmelsene gjelder alle reisende fra sør for Nord-Norge, det vil si sør for Nordland.

Det er kommuneoverlegen i Sør-Varanger som har bestemt dette med hjemmel i smittevernloven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!