Skal hindres i å begå selvmord

Østerriske myndigheter frykter nå at Josef Fritzl (73) skal begå selvmord i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTETTEN (Dagbladet.no):  Advokat Rudolf Mayer møtte i går den nye klienten sin for første gang.

-Han er en følelsesmessig nedbrutt mann, sier Fritzls forsvarer.

Rett før Josef Fritzl ble framstilt for varetektsfengsling i St.Pölten, førte de to en ti minutter lang samtale med hverandre.

-Det virker som han forstår alvoret og er emosjonelt ferdig, sier Mayer til Kurier.at.

-Vi snakket ikke om de konkrete siktelsene mot ham. Til det hadde vi ikke nok tid. Og nå vil jeg dessuten først studere det skriftelige materialet, uttaler advokat Mayer.

- Følelsesmessig nedbrutt

Østerrikske myndigheter frykter nå at Josef Fritzl (73) skal begå selvmord i fengselet han holdes i, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Han er en følelsesmessig nedbrutt mann, sier Fritzls forsvarer.

Skal hindres i å begå selvmord

Politiet har innkalt til en pressekonferanse i Amstetten klokka 15.30. Det er ventet at DNA-resultatene på barna vil offentliggjøres.

- Du må nesten vente til pressekonferansen før du kan få noen ytterligere detaljer sier oberst Franz Polzer, distriktspolitisjef til Dagbladet.no.

- Angrer ikke

Josef Fritzl (73) overvåkes av to betjenter på cella i fengselet i St. Pölten. Under politiets pressekonferanse i går ble Josef Fritzl ble flyttet fra politistasjonen i Amstetten til rettslokalene i den nærliggende byen St. Pölten .

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har satt ham i en celle, overvåket av to betjenter. Delvis for å hindre ham i å begå selvmord, delvis for å beskytte ham mot angrep fra andre fanger i fengselet, sier Guenther Moerwald, sjefen for justisvesenet i St. Pölten til nyhetsbyrået Reuters.

Moerwald var selv tilstede da Fritzl ble fremstilt i går.

- Jeg var der da han ble bragt inn. Han virket rolig og samlet. Min personlige mening er at han ikke føler særlig anger, sier Moerwald.

Selvmords-historie

Østerrisk politi vil gjøre alt for å hindre landets nye superforbryter i å begå selvmord på cella. De har hatt nok tilfeller gjennom historien der landets verste forbrytere har fått «sluppet» fra fengselslivet ved at de har tatt sitt eget liv:

• Franz Fuchs (f. 1949) greide å skape illusjonen om at en høyreradikal ekstremistorganisasjon var blitt etablert, da han i 1993 begynte å sende brevbomber til prominente politikere og til advokater som førte saker for asylsøkere. 

Overborgermesteren i Wien fikk ødelagt høyre hånd av en bombe fra Fuchs. Fire menn fra romfolket mistet livet, da de nærmet seg et rasistisk slagord som var brukt til å skjule en selvutløsende bombe. Ytterligere 14 mennesker ble mer eller mindre alvorlig skadd.

En sommerdag i 1997 trakk Fuchs fram ei bombe og forsøkte å begå selvmord, da han kjørte inn i en vanlig trafikk kontroll.  Han mistet begge armene, men overlevde eksplosjonen.To år senere ble han dømt til fengsel på livstid. 

Fuchs ble funnet hengt i cella si i et fengsel i Graz mindre enn ett år senere. Han hadde greid å begå selvmord, til tross for sitt alvorlige handikap.

• Jack Unterweger (f.1950) ble allerede som 17-åring dømt til livsvarig fengsel for drap på en ung kvinne. I fengselet begynte han å skrive romaner.

Bøkene hans ble så populære at prominente østerrikere satte i gang en aksjon for å få ham på fri fot. Unterweger ble benådet i 1993. Samme år startet en serie drap på østerriske prostituerte. Da Unterweger fikk mistankens lys på seg, stakk han av til USA. 

Her fortsatte han å drepe kvinner, til han ble anholdt og utvist til Østerrike. Etter rettssaken i Graz i 1994, ble han funnet skyldig i en rekke voldtekter og til sammen ni drap.

Dommen lød på livsvarig fengsel.  Få timer etter at han var satt inn til soning, ble han funnet hengt på cella si.

•Wolfgang Priklopil (f. 1961) begikk selvmord ved å kaste seg foran toget, kort tid etter at Natascha Kampusch greide å rømme fra fengselet sitt i huset hans i en småby utenfor Wien den 24. august 2006.