Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal hjelpe CIA å forutse framtida

Svensk-amerikansk it-firma utvikler teknologien.

VIL VITE HVA SOM SKJER: The Central Intelligence Agency, bedre kjent som CIA, har investert i et svensk-amerikansk it-selskap i håp om å kunne forutse framtidige hendelser. Foto: AFP/Scanpix
VIL VITE HVA SOM SKJER: The Central Intelligence Agency, bedre kjent som CIA, har investert i et svensk-amerikansk it-selskap i håp om å kunne forutse framtidige hendelser. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internett kan brukes til så mangt, men det å kunne spå framtida har ikke vært av bruksområdene. Fram til nå.

Et svensk-amerikansk it-firma har nemlig utviklet en teknologi som skal kunne forutsi hva som vil skje i framtida.

Systemet tråler hundretusenvis av nettsider, databaser, blogger, twitter-feeds og mer til, og leter etter en sammenheng i tekstene for å kunne fastslå når hendelsen det skrives om, vil kunne inntreffe.

CIA vil bruke - Systemet kan analysere teksten så nøyaktig at vi vet når noe kommer til å hende, forteller Staffan Truvé, forskningssjef for Recorded Future til svenske Aftonbladet.

Det høres kanskje søkt ut, men både CIA og Google har trua på det svenskene driver med. De har nemlig investert i teknologien.

In-Q-Tel, fortkortet IQT, er etterretningstjenesten CIA sitt investeringsselskap. De har som formål å finne selskap som utvikler teknologi som kan benyttes av CIA og andre deler av amerikansk etterretning.

Nye flyruter Nå håper de altså at svenskenes teknologi skal kunne bli et nyttig verktøy.

Grunderne bak teknologien innrømmer at naturkatastrofer av typen som nylig rammet Japan vil være vanskelig å forutse, men mener derimot at de vil kunne spå hvordan børskursene vil utvikle seg eller når et flyselskap vil åpne nye ruter.

Det teknikken konkret gjør er å analysere ulik informasjon den kommer over, sette det i sammenheng og vurderer avsenderene.

Kombinerer informasjon Dersom en blogger skriver at et firma kommer til å legge ned to store avdelinger om ti måneder, så er ikke det nødvendigvis spesielt troverdig informasjon.

Men hvis søkemotoren sporer opp andre journaler og databaser som presenterer liknende informasjon, vil man kunne vurdere hvor stor sannsynlighet det er for at dette vil skje på akkurat det tidspunktet.

- Vår statistikk har for eksempel vist at vi gjennom å følge finansielle blogger statistisk kan forutse hvordan børskursen kommer til å utikle seg for ulike selskap, sier Truvé.

TROR PÅ SVENSKENE: Leon Panetta, direktør for CIA, har tydeligvis tro på teknologien som skal kunne spå framtida. Foto: AFP/Scanpix
TROR PÅ SVENSKENE: Leon Panetta, direktør for CIA, har tydeligvis tro på teknologien som skal kunne spå framtida. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling