Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal hvile i to uker

Arbeiderparti-leder Thorbjørn Jagland er sykmeldt når partiet har sitt sentralstyremøte der forslag til kandidater til den viktige valgkomiteen står på dagsordenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble han uskrevet fra Rikshospitalet. I en to linjers pressemelding heter det at Jagland er fullt restituert etter sitt illebefinnende tirsdag, men at han ønsker fortsatt ro. Han er sykmeldt i to uker, til og med søndag 3. februar.

28. januar har Ap sitt neste sentralstyremøte, der ett av punktene på dagsordenen vil være forslag til kandidater til den viktige valgkomiteen. Partilederen vil være sykmeldt når dette møtet går av stabelen. Sykmeldingen førte også til at Jagland måtte stå over de nordiske sosialdemokratiske partienes samling i Finland denne uken.

God tid

Dette betyr at Jagland har god tid på seg til å finne ut hvordan han vil håndtere sin framtidige arbeidssituasjon, etter at kroppen har gitt et lite signal om at det er grenser for hvor mye press et menneske tåler.

Jagland fikk et illebefinnende på sitt kontor tirsdag morgen. Han klaget over at han følte seg uvel og ble kjørt i ambulanse til Rikshospitalet, etter å ha blitt undersøkt av bedriftslegen på Stortinget.

Partilederen gjennomgikk en rekke tester på sykehuset, men det ble ikke funnet noen årsak til hans illebefinnende. Overlege Otto Smiseth understreket på en pressekonferanse at det ikke var noen grunn til å dramatisere situasjonen. Noen detaljer om sykdomsbildet ble ikke gitt.

Beleiret

Rikshospitalet ble nærmest beleiret av pressen da det ble kjent av Jagland var innlagt, midt under lederstriden og bare en dag etter sentralstyremøtet, der han og Jens Stoltenberg kunngjorde at de «stiller seg til disposisjon» for partiet.

Partiveteran og fritenker Thorbjørn Berntsen brakte debatten om lederstillingen til nye høyder, da han indirekte anklaget Stoltenberg for å ha forårsaket Jaglands illebefinnende ved ikke å trekke seg som kandidat til partiledervervet.

Dette avfødte streke reaksjoner i partirekkene og blant Aps representanter på Stortinget. Gjennomgangstonen var at Berntsen hadde gått langt over streken og at Jaglands sykdom ikke måtte trekkes inn i lederstriden på denne måten.

Ikke ett ord

Stoltenberg har konsekvent nektet å kommentere Berntsens uttalelser og nøyer seg med å si at det viktigste er å få Jagland tilbake i god form.

Partilederens illebefinnende har så langt hatt den virkning at lederdebatten er blitt tonet ned, ikke minst fordi de fleste finner det en smule usmakelig å komme med partsinnlegg som skjerper konflikten, så lenge den ene av hovedpersonene er sykmeldt.

  • Jagland er først tilbake på jobb mandag 4. februar. Partikontoret vet ikke om han skal holde seg hjemme i sykemeldingsperioden, ei heller om han de nærmeste dagene er innstilt på å si noe om sine egne framtidsplaner.

    (NTB)

Hele Norges coronakart