- Skal ikke bølle seg til makt

Høyre-leder Jan Petersen sier til Dagbladet at Carl I. Hagen ikke lenger skal få muligheter til å «bølle seg til makt» i norsk politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagen er rasende etter det historiske budsjettforliket mellom Ap og regjeringen:

- Avtalen viser at Høyre er blitt så glad i å sitte i regjering at politikken er underordnet det å være i posisjon, sa Hagen i går.

Og Petersen brukte alle mediekanaler til å ta et politisk oppgjør med Hagen i går.

- Enten var han ute etter å kaste oss, eller så har han fullstendig feilbedømt situasjonen. Hadde han fått det som han ville, kunne vi risikert et dramatisk spill i Stortingssalen. Nå har vi i stedet fått en ryddig prosess som jeg tror vil styrke politikkens omdømme, sier Petersen.

- Er Hagen en politisk bølle?

- Det jeg har sagt, er at han ikke kan bølle seg til makt.

- Men er han en sutrepave?

- Han har moderert seg kraftig i løpet av dagen, men han kan ikke løpe fra ansvaret for at han brøt budsjettforhandlingene.

- Ikke skuffet

- Er det et dårlig personlig forhold mellom deg og Hagen?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Er du fortsatt skuffet over at Hagen satte foten ned for deg som statsminister etter stortingsvalget i 2001?

- Nei, vi gjorde opp oss imellom den gangen. Han ville ha en samarbeidsregjering, og det var en beslutning han bør stå ved.

Dette sier Jan Petersen etter den tredje debatten med Hagen, i et særdeles humørfylt «Tabloid» i går kveld. Der spesielt Bondevik og Stoltenberg strålte om kapp fordi førstnevnte nå sitter trygt i statsministerstolen og den andre slipper å innta den.

Kranglet videre

Petersen og Hagen kranglet videre, men sistnevnte var ikke i humør til å snakke om «Frp som det nye Arbeiderpartiet» i går.

Etter sending, spaserende opp Karl Johan, sier Carl I. Hagen:

- Ærlig talt, jeg personlig er ikke fryktelig skuffet over Høyre, men jeg trodde virkelig ikke at partiet ville inngå et samarbeid med Ap. Jeg var sikker på at de ville sette foten ned for et Ap som ville få gjennom så mye av sin politikk. Jeg trodde de ville tenke litt lenger, men her har lysten og iveren til å være i regjering uavhengig av politisk innhold tatt helt overhånd.

- Har ikke du lenge visst at det kunne ende slik?

- Jo, i hele høst. Vi har jo fulgt med i avisene og sett hvordan KrF har fått halvert sin oppslutning og fått sin havarikommisjon som har konkludert med at partiledelsen har ansvaret. Det vil også si Bondevik, men han slipper unna fordi han er regjeringssjef, mens partilederen må gå, sier Hagen.

- Vi forsto at KrF ikke ønsket seg et nytt samarbeid med oss, men vi trodde aldri Høyre ville gå til et sosialistisk parti.

På Egertorget stopper Hagen og ser mot Stortinget. Han smiler og sier:

- Det skal bli spennende å se hva som skjer framover. Dette er noe helt nytt.

ISFRONT: Tonen var ikke god mellom Carl I. Hagen og Jan Petersen etter debatten i Tabloid på TV2 i går kveld.