DA VERDEN STO STILLE:  Et fly hadde allerede krasjet inn i det ene tvillingtårnet, og via direktesendt TV kunne hele verden følge med på at flight «175» krasjet inn i det andre. Foto: AFP PHOTO / FILES / SETH MCALLISTER
DA VERDEN STO STILLE: Et fly hadde allerede krasjet inn i det ene tvillingtårnet, og via direktesendt TV kunne hele verden følge med på at flight «175» krasjet inn i det andre. Foto: AFP PHOTO / FILES / SETH MCALLISTERVis mer

Skal ikke bruke 9/11-flightnumrene likevel

United Airlines beklager at flightnummer 93 og 175 ble vekket til live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyselskapet United Airlines rykker ut og beklager at to av flightnumrene som ble brukt i 11. september-angrepet havnet på ruteplanen igjen.

Det voldsomme angrepet på amerikansk jord har satt sine spor i landet. Ett av dem er at United Airlines aldri siden har fløyet med flightnumrene «UA 175» og «UA 093», to av de fire flyene som ble kapret og brukt i angrepet.

Tidligere onsdag ble det meldt at disse flightnumrene skulle benyttes igjen, nesten ti år etter angrepet. Dette viser seg imidlertid å ikke stemme, og selskapet skylder på en feil. 

- Vi har oppdaget at flightnumrene 93 og 175 ved en feil ble brukt i våre framtidige planer. Vi ergrer oss over feilen, beklager og tar umiddelbart grep for å fjerne numrene fra vårt system, skriver selskapet på sin Facebook-side.

Reaksjonene er for det første positive i kommentarfeltet, og en person skriver at hun som ansatt ble sjokkert da hun hørte nyheten.

Kapret 11. september 2001 var «UA 093» på vei fra Newark utenfor New York til San Francisco. Men blant passasjerene satt det al-Qaida-medlemmer som var klare til å kapre det, og planen var muligens at flyet skulle angripe Washington.

Passasjerene om bord i flight 93 gjorde imidlertid motstand, og flyet krasjet i et jorde i Pennsylvania. Alle om bord døde, og passasjerene er siden sett på som helter i USA.

For «UA 175» ble historien en helt annen. Flyet var på vei fra Boston til Los Angeles, men ble i likhet med «UA 093» kapret underveis. Flyet endret retning og krasjet til slutt inn i det sørlige tårnet i World Trade Center.

Rundt 3.000 personer mistet livet i terrorangrepene 11. september. 19 av disse var kaprere som tok kontroll over de fire flyene. Mer enn 6.000 personer ble såret.

 FLIGHT 175:  Flight «UA175» like før det flyr inn i World Trade Centers sørlige tårn. Det andre tårnet hadde allerede blitt truffet av et fly. Foto:  REUTERS/Sean Adair/Files
FLIGHT 175: Flight «UA175» like før det flyr inn i World Trade Centers sørlige tårn. Det andre tårnet hadde allerede blitt truffet av et fly. Foto: REUTERS/Sean Adair/Files Vis mer