Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Skal ikke drepe sivile

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sier at sivile skal spares i Fallujah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Samtidig hevder Rumsfeld at de amerikanske soldatene skal ta opprørsbyen en gang for alle.

På en pressekonferanse i Pentagon i går kveld (norsk tid) ga Rumsfeld nærmest en garanti for at sivile ikke skal lide under kampene for å ta byen.

-  Sivile vil ikke bli drept, i hvert fall ikke av våre soldater.

Samtidig innrømmet Rumsfeld at det ventet et kraftig militært slag, før de amerikanske og irakiske soldatene kan ta kontrollen.

General George Casey, som har ansvaret for operasjonen i Pentagon, bekreftet at det kan være opp mot 100 000 mennesker i byen.

-  Fanatiske opprørere

Rumsfeld medga at det kan bli vanskelig å stabilisere Fallujah.

-  Vår soldater skal kjempe mot fanatiske opprørere som kapper hodet av mennesker, sa han.

Amerikanske medier har spekulert i om Rumsfeld kommer til å trekke seg som forsvarsminister etter valget i Irak. Innmarsjen i Fallujah er åpenbart et forsøk fra amerikanerne på å få kontroll over opprørsbyen - noe som også vil gjøre det lettere for Rumsfeld å gå av.

-  Vanskelig operasjon

På direkte spørsmål om han er på vei ut av regjeringen, valgte Rumsfeld å svare slik:

-  Jeg har ikke diskutert det med president George W. Bush. Jeg har møtt ham to- tre ganger i det siste, men det har ikke vært noe tema.

-  Det er ikke lett å gjøre Irak trygt og klart for valget i januar. Men jeg kan ikke forestille meg at denne militære operasjonen ikke blir fullstendig gjennomført, sa forsvarsminister Rumsfeld.

Samtidig innrømmet han at soldatene står foran en vanskelig og trolig tidkrevende militær operasjon, og forsvarssjef Richard Myers la til at angrepet ikke er den siste store kampen i Irak.

15 000 soldater

-  Det er ikke siste gang vi må bruke makt i Irak for å bli kvitt elementer fra det forrige regimet og de utenlandske terroristene som ikke vil at vi skal lykkes, sa Myers.

General Casey ville i går ikke bekrefte hvor mange soldater amerikanerne bruker i operasjonen, men amerikanske medier meldte i går at minst 15 000 amerikanske soldater og lokale irakiske regjeringsstyrker er på vei inn i Fallujah.

George Casey mener at selve slaget mellom soldatene og opprørerne vil skje i sentrum av Fallujah.

- TØFF JOBB: Donald Rumsfeld, forsvarsminister.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media