Høyeste antall skuddrapssaker på over ti år

- Skal ikke ha dette i Norge

Seks personer er så langt i år drept med skytevåpen i Norge. Det er det høyeste antallet saker på over ti år. I tillegg har Oslo opplevd en rekke alvorlige skyteepisoder de siste månedene. Det uroer politiet, politikere og eksperter.

SKYTING: Torsdag forrige uke ble flere skudd avfyrt utenfor en skole på Mortensrud i Oslo. Hamse Hashi Adan (20) døde seinere av skuddskadene. Ingen er så langt pågrepet i saken. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SKYTING: Torsdag forrige uke ble flere skudd avfyrt utenfor en skole på Mortensrud i Oslo. Hamse Hashi Adan (20) døde seinere av skuddskadene. Ingen er så langt pågrepet i saken. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Drapet på 20 år gamle Hamse Hashi Adan på Mortensrud i Oslo torsdag forrige uke, har blitt en del av en dyster statistikk.

Den unge mannen er den sjette personen som så langt i år har blitt skutt og drept i landet.

- Skyting, og særlig på åpen gate, skal vi ikke ha i Norge. En episode er én for mye, sier statssekretær Thor Sættem Kleppen (Høyre) i Justis- og beredskapsdepartementet til Dagbladet.

Så langt i år er det registrert 17 drapssaker i Norge. I seks av dem har skytevåpen blitt brukt. Det er det høyeste antallet saker med skytevåpen på over ti år, viser politiets egne tall fra Nasjonal drapsoversikt for 2020.

Disse seks sakene er av ulik karakter. Se oversikt over sakene lenger ned i saken.

- Svært alvorlig

Fra 2011 til 2020 er det i gjennomsnitt registrert 28,8 drapssaker i året. Skytevåpen har i snitt vært brukt i under ti prosent av disse sakene. I 2021 er andelen oppe i over 35 prosent, viser Dagbladets gjennomgang.

Sist det var flere saker var i 2009. Da ble det brukt skytevåpen i åtte av de totalt 26 registrerte drapssakene det året.

Statssekretær Sættem Kleppen mener det er for tidlig å bruke disse tallene til å trekke slutninger om utviklingstrender. Han er likevel bekymret over at flere av skyteepisodene har funnet sted på åpen gate.

- Skyteepisoder på offentlig sted er svært alvorlig. Det skaper frykt, og er særlig skremmende når det skjer i nærmiljøene våre. Politiet prioriterer dette arbeidet høyt og vi registrerer det har vært flere pågripelser, fortsetter han.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Sju skutt på sju uker

Hamse Hashi Adan ble skutt og drept utenfor Lofsrud skole midt i et nabolag på Mortensrud. Flere skal ha vært vitne til hendelsen hvor flere skuff ble avfyrt, ifølge politiet.

Også drapet på Fevziye Kaya Sørebø (50) på Frogner i Oslo i april skjedde på åpen gate. I juli ble flere vitne til at en 39 år gammel mann ble skutt og drept i Tordenskiolds gate ved Oslo rådhus.

Drapsofferet på Mortensrud var i tillegg det sjuende skuddofferet på sju uker i hovedstaden. Alle disse har skjedd i det offentlige rom. Det bekymrer politiet.

- Vi har stor forståelse for reaksjoner rundt dette, sa leder for etterforskning og etterretning i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid på en pressekonferanse om Mortensrud-skytingen fredag.

Saken fortsetter under faktaboksen.

- Urovekkende

I 2006 var det ni skyteepisoder i Groruddalen i tillegg til Aker Brygge-skytingen, hvor B-gjengmedlemmer skjøt mot to ledere i gjengen Young Guns. Da ble X-Ray, Oslo-politiets satsing mot gjengkriminalitet, startet.

Gjengprosjektet skulle fotfølge, etterforske og samtidig ha dialog med de kriminelle gjengmiljøene i Oslo-området. X-ray ble lagt ned som eget prosjekt i 2011, og underlagt avsnittet Spesielle operasjoner (SO).

Førsteamanuensis og politioverbetjent ved Politihøgskolen, Ivar Fahsing, mener dagens situasjon i noen grad kan sammenliknes med situasjonen på midten av 2000-tallet.

- Det er urovekkende at det er så mye skytevåpen i omløp. Gjengprosjektet gikk i stor grad ut på å fjerne våpen fra gatene. Det å ha kontroll på ulovlige våpen er veldig viktig. Dette arbeidet må gjøres kontinuerlig, og det er tydelig at det hele tiden må prioriteres, sier Fahsing, som har lang fartstid som etterforsker fra Kriminalavdelingen i Oslo politidistrikt og fra den såkalte Mordkommisjonen ved Kripos.

I tillegg til at politiet må sørge for at andelen våpen går ned, bør politiet jobbe for å avdekke de bakenforliggende motivene, mener Fahsing.

- Politiet må arbeide aktivt med å avdekke årsakene til at våpen brukes. Dersom det dreier seg om kriminelle gjenger, kan det handle om rivalisering eller manglende oppgjør. Her må politiet inn og stanse konfliktene før våpen i det hele tatt brukes, fortsetter den tidligere etterforskeren.

VIDEO: Privat / Tipser REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

- Strenge regler

Justis og beredskapsdepartementet legger vekt på at det er viktig å forhindre at skytevåpen havner i feile hender.

- Det er viktig med strenge regler om hvem som kan ha våpen, og at dette blir kontrollert. Det er straffbart å være i besittelse av skytevåpen uten tillatelse. Politiet samarbeider også godt med Tolletaten for å forhindre illegal import av våpen, sier statssekretær Thor Sættem Kleppen.

I regjeringens ferske forslag til statsbudsjett for 2022 blir det i tillegg forslått bevilget 8 millioner kroner til tiltak barne-, ungdoms- og gjengkriminalitet. Midlene skal bidra til å styrke kriminalomsorgen og konfliktrådet. I tillegg ønsker regjeringen å bevilge 3 millioner kroner til en pilot for exit-program for gjengkriminelle.

Bakgrunnen for drapet på Mortensrud torsdag er foreløpig ukjent, og politiet vil ikke kommentere hvorvidt de undersøker koblinger til kriminelle gjenger. Påtaleansvarlig Børge Enoksen forteller at de arbeider ut ifra flere hypoteser, og etterforsker saken bredt.

- Det er veldig sentralt å finne ut hva som er bakgrunnen for handlingen, men på dette tidspunktet er det for tidlig å si noe om, sa han til Dagbladet mandag.

Ingen er så langt pågrepet eller siktet i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer