Høyeste antall skuddrapssaker på over ti år

- Skal ikke ha dette i Norge

Seks personer er så langt i år drept med skytevåpen i Norge. Det er det høyeste antallet saker på over ti år. I tillegg har Oslo opplevd en rekke alvorlige skyteepisoder de siste månedene. Det uroer politiet, politikere og eksperter.

SKYTING: Torsdag forrige uke ble flere skudd avfyrt utenfor en skole på Mortensrud i Oslo. Hamse Hashi Adan (20) døde seinere av skuddskadene. Ingen er så langt pågrepet i saken. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SKYTING: Torsdag forrige uke ble flere skudd avfyrt utenfor en skole på Mortensrud i Oslo. Hamse Hashi Adan (20) døde seinere av skuddskadene. Ingen er så langt pågrepet i saken. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Drapet på 20 år gamle Hamse Hashi Adan på Mortensrud i Oslo torsdag forrige uke, har blitt en del av en dyster statistikk.

Den unge mannen er den sjette personen som så langt i år har blitt skutt og drept i landet.

- Skyting, og særlig på åpen gate, skal vi ikke ha i Norge. En episode er én for mye, sier statssekretær Thor Sættem Kleppen (Høyre) i Justis- og beredskapsdepartementet til Dagbladet.

Så langt i år er det registrert 17 drapssaker i Norge. I seks av dem har skytevåpen blitt brukt. Det er det høyeste antallet saker med skytevåpen på over ti år, viser politiets egne tall fra Nasjonal drapsoversikt for 2020.

Disse seks sakene er av ulik karakter. Se oversikt over sakene lenger ned i saken.

- Svært alvorlig

Fra 2011 til 2020 er det i gjennomsnitt registrert 28,8 drapssaker i året. Skytevåpen har i snitt vært brukt i under ti prosent av disse sakene. I 2021 er andelen oppe i over 35 prosent, viser Dagbladets gjennomgang.

Sist det var flere saker var i 2009. Da ble det brukt skytevåpen i åtte av de totalt 26 registrerte drapssakene det året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer