Bærum og vaksine

- Skal ikke klage på Bærum

Bærumsfolket har fått det glatte lag etter medieoppslag om at avlyste legetimer utsetter vaksineringen. Det er bare ett problem: Utsettelsen skyldes ikke avlyste timer, og påvirker ikke framdriften, ifølge kommunen.

- MAKAN!: Cathinka Devor Lunde jobber ved vaksinesenteret i Nordre Aker bydel i Oslo, og sier mange dropper vaksine for hyttetur. Video: Cathinka Devor Lunde. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis det ikke skyldes at folk takker nei, så skal jeg ikke klage på bæringene. Det er flott hvis de stiller opp på den timen de får, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til Dagbladet.

Det har kokt i sosiale medier, og vaksinekoordinator i Bærum kommune Tonje Vågårøy har blitt nedlesset med henvendelser.

Reaksjonene kom etter en sak i lokalavisa Budstikka, som skrev at kommunen avlyste over 1000 vaksineavtaler i påsken. Dette skjedde etter klager fra brukerne, skrev avisa.

I artikkelen var Vågårøy sitert på:

- Mange ga uttrykk for at de ville holde påsken hellig og at det er ugreit å bryte opp påskeferien på hytta, sa Vågårøy til avisa.

Overfor Dagbladet forklarte hun seinere at kommunen var kjent med at «en del ikke var fornøyde».

Årsaken til utsettelsen er imidlertid ikke at «bæringer» har takket nei til vaksinetimer, ifølge Vågårøy.

- Da dose én ble satt, var det et veldig strengt regime på 28 dager fra første til andre dose. Så ble det endringer i vaksineregimet til FHI, som åpnet for lengre tid mellom dose en og to, sa hun - og forklarte at dette ikke påvirker framdriften av vaksineringen i kommunen.

- Skaper trøbbel

Etter saken ble gjengitt i flere medier, gikk Aavitsland ut med følgende kommentar på Twitter søndag ettermiddag:

- Nå er jeg iallfall veldig mildt sagt ikke blid. De bæringene som takket ja på skjærtorsdag, må nå vente fordi så mange andre takket nei at alt ble avlyst.

Nå tar han altså kritikken mot bærumsfolket tilbake.

KJØRER VEKK: Hun kom hjem etter det hun mente var et nødvendig ærend til leiligheten sin på Gran Canaria, og beskriver hjemkomsten som svært ubehagelig. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lilleberg. Vis mer

Avbestilte vaksineavtaler kan likevel være et problem i andre kommuner - om ikke i Bærum, mener overlegen.

- Noen steder skaper det trøbbel. Vi forventer at alle kommuner bestiller så mange vaksiner de kan, og bruker dem innen utløpsdaten. Og vi forventer at publikum tar den timen de får. Ellers risikerer man å gi ekstraarbeid til kommunen, og kan skape forsinkelser i vaksinasjonsopplegget, sier han til Dagbladet.

Bare Moderna

Vaksinekoordinator Tonje Vågårøy har forklart til Dagbladet at kommunen var kjent med at en del ikke var fornøyd med å måtte troppe opp for dose to i påska - men at de ikke hadde opplevd pågang av klager og tilbakemeldinger.

- Vi flyttet alle som skulle ha dose to på skjærtorsdag og langfredag, til påfølgende tirsdag og onsdag i uke 14.

- FLOTT: FHI-overlege Preben Aavitsland vil ikke lenger klage på bærumsfolket - men understreker at utsatte legetimer kan utsette vaksinasjonen andre steder i landet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
- FLOTT: FHI-overlege Preben Aavitsland vil ikke lenger klage på bærumsfolket - men understreker at utsatte legetimer kan utsette vaksinasjonen andre steder i landet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Vaksinesenteret i Bærum har ifølge Vågårøy så høy kapasitet at utsettelsen ikke fører til forsinkelser i framdriften i vaksinasjonen i kommunen.

- Vi kan vaksinere 480 personer per time. Det er 40 320 personer i uka. Så de 1075 dosene som blir utsatt er en tretimersjobb og utgjør null problem, sier hun til Dagbladet seinere samme dag.

Hun legger til at det bare er Moderna-doser som rammes av den korte utsettelsen - og ikke Pfizer-doser, som har kort holdbarhet.

- Til å grine av

Seinere søndag fulgte VG opp med kommentaren «Stopper påskevaksinering etter klager: Det måtte være Bærum …».

- Det er til å grine av at egoismen forsinker vaksineringen, skriver kommentator Leif Welhaven.

Det fikk Vågårøy til å reagere.

- Det er sjelden jeg ringer journalister. Jeg tok en telefon og vi hadde en god prat, sier Vågårøy om både Budstikka-saken og VG-kommentaren da Dagbladet ringer for andre gang søndag.

REISER HJEM: Vinterpensjonistene Kjell Tore Olsen og Eva Trøan slipper karantenehotell, fordi de har helsepapirene i orden. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

Hun forteller at hun forklarte Welhaven hvorfor utsettelsen ikke skaper forsinkelser i vaksineringen i kommunen.

- Vi fikk en kraftig reaksjon på uttalelsene til VG. Det var framstilt veldig feil, sier hun, og forklarer:

- Dette er ikke en forsinkelse eller vaksinestans fordi folk skal reise på hytta. Det er et mulighetsvindu som FHI har gitt. Det er leit når det framstår sånn. Hadde vi hatt 2000 vaksinedoser i kjøleskapet som ikke ble brukt fordi vi skal på ferie, så hadde saken vært en annen. Men kjøleskapet er tomt. Vi har bare de tusen vaksinene som vi venter fire dager med å sette.

- Mystisk kommunal kommunikasjon

Kommentator Leif Welhaven i VG er forelagt Vågårøys kritikk. Han viser til uttalelsene Vågårøy er sitert på i Budstikka.

- Det er vanskelig å tolke det på noen annen måte enn at et ønske fra publikum om å dra på hytta har vært en medvirkende faktor. I hvert fall sier hun selv at det har vært et tema. Jeg synes dette framstår som litt mystisk kommunal kommunikasjon, sier han til Dagbladet.

- MYSTISK: VG-kommentator Leif Welhaven sier kommentaren hans tar utgangspunkt i vaksinekoordinatorens egne uttalelser. Foto: Terje Pedersen / NTB
- MYSTISK: VG-kommentator Leif Welhaven sier kommentaren hans tar utgangspunkt i vaksinekoordinatorens egne uttalelser. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kommentaren hans tar utgangspunkt i Vågårøys egne uttalelser, framholder han.

- Og så er spørsmålet: Hva ligger i ordet forsinkelse? Over tusen vaksiner blir satt på et seinere tidspunkt enn de opprinnelig skulle. Det er per definisjon en forsinkelse, sier han, og legger til:

- Dersom de plutselig skulle få mange flere vaksiner, vil helsepersonell være opphengt i oppgaver som skulle vært gjort i løpet av påsken. Og man kan jo spørre seg om de kunne brukt tiden på noe annet uansett.

- Ikke faktafeil

Jørgen Dahl Kristensen, publiseringsansvarlig i Budstikka, forteller til Dagbladet at de etter samtale med kommunen gjorde noen presiseringer i saken.

Det ble lagt ved at det var snakk om dose to av Moderna-vaksinen og at de skulle oppbemanne på vaksinesenteret både før og etter påske.

- Så har vi registrert at andre medier har skrevet saker basert på vår sak, sier han.

Tittelen i saken deres ble også endret fra «avlyst» til «utsatt».

- Folk har nok tenkt avlyst i den forstand at det ikke ble noe av, ikke at de ble avlyst og flyttet. Det var ikke faktafeil i vår opprinnelig sak, men vi har justert valøren av noen av ordene fordi vi skjønte at det kunne tolkes.

- Økt kapasitet

I forkant av skjærtorsdag og langfredag vil kommunen ha lengre dager og økt kapasitet på vaksinesenteret.

- Vi tok en avgjørelse, da vi hadde mulighet til å gjøre endringer vi visste en del ville bli fornøyde med. Så er det noen som har lagt til rette for vaksinering de dagene, som måtte gjøre om planene sine. Stort sett var det en vinn-vinn for alle, sa Vågårøy til Dagbladet søndag formiddag.

På sin nettside skriver Bærum kommune at de for den kommende uka har mottatt 1770 Pfizer-vaksiner og 2400 Moderna-vaksiner.

- Det er høy aktivitet på vaksinasjonssenteret og hos fastleger mandag til onsdag i påskeuka. Da settes det meste av Pfizer-vaksinene vi har fått tildelt. Moderna-vaksinene er forbeholdt dose 2 og skal settes i uke 13 og 14, kan man lese på kommunens nettsider.

- Stengt helligdagene

Dose 2 kan ifølge FHI settes inntil 6 uker etter dose 1, det har gjort at Vaksinasjonssenteret kan være stengt i helligdagene, heter det i uttalelsen.

- Dette er i samsvar med opplegget i flere andre storkommuner. Fullt trykk fra mandag til onsdag og stengt helligdagene, sier velferdsdirektør Kristin Nilsen i en pressemelding.

Velferdirektøren legger til:

- Uka etter påske er det varslet et høyere antall Pfizer og det er gledelig. Vi har god kapasitet til å sette disse og i tillegg resterende Moderna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer