- Skal ikke mye til

Det spente forholdet mellom Hellas og Tyrkia kan føre til en ny militær konflikt på europeisk jord, mener NTNU-professor.

TRUSSEL: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet med å ta affære overfor Hellas. Foto: NTB/AP Photo/Darko Vojinovic
TRUSSEL: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet med å ta affære overfor Hellas. Foto: NTB/AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer
Publisert

- En væpnet konflikt mellom Tyrkia og Hellas kan selvfølgelig bli Europas neste militære konflikt. Det er tenkelig - og det har vært tenkelig en stund, sier NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk, til Dagbladet.

Onsdag sendte den greske regjeringen et brev til Nato, FN og EU, og advarte om at det stadig mer anspente forholdet vil kunne føre til en ny væpnet konflikt på europeisk jord.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har den siste tida kommet med flere uttalelser som tolkes som en invasjonstrussel, og anklaget Hellas for å okkupere greske øyer og «trakassere» tyrkiske fly. Hellas har svart med å si at landet er rede til å forsvare sin suverenitet.

Erkefiender

Jakobsen mener at konflikten mellom Hellas og Tyrkia, som han omtaler som «erkefiender», må tas på alvor.

- Hvis spenningen mellom de to landene vedvarer, skal det ikke så mye til før noen skyter ned et fly de ikke bør skytes ned, sier han.

PROFESSOR: Jo Jakobsen ved NTNU. Foto: Foto: Elin Iversen / NTNU
PROFESSOR: Jo Jakobsen ved NTNU. Foto: Foto: Elin Iversen / NTNU Vis mer

Hellas og Tyrkia er dypt uenige om de maritime grensene i områder øst i Middelhavet, der begge land håper de kan utvinne store gassforekomster. Området ligger like ved flere greske øyer, men er samtidig nærmere det tyrkiske fastlandet enn det greske.

Tyrkia beskylder Hellas i tillegg for å bryte avtaler fra 1923 og 1947 ved å utplassere våpen og annet militært utstyr på øyene. Hellas har svart ved å si at soldatene er utplassert for å jage bort tyrkiske fartøy som nærmer seg øyene.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

- Åpenbar krigstrussel

Jakobsen forteller at konfliktnivået mellom de to landene har økt markant de siste fem-seks åra, og at Tyrkia og Erdogan har blitt stadig mer «offensive og selvhevdende».

Tirsdag anklaget Erdogan Hellas for å krenke tyrkisk luftrom, og truet med å ta affære overfor landet. Han advarte om at Tyrkia vil gjøre «det som er nødvendig» når tålmodigheten tar slutt.

Erdogan sa videre at Tyrkia er klar til «å gå ned der plutselig en natt», et uttrykk han tidligere har brukt når han har truet med en militær intervensjon.

ANKLAGET HELLAS: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under en pressekonferanse i Bosnias hovedstad Sarajevo. Foto: Armin Durgut / AP / NTB
ANKLAGET HELLAS: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under en pressekonferanse i Bosnias hovedstad Sarajevo. Foto: Armin Durgut / AP / NTB Vis mer

Jakobsen mener Erdogans uttalelser kan tolkes som en krigstrussel.

- Hvis man skal tolke det ordrett, er den en ganske åpenbar krigstrussel eller invasjonstrussel. Man er ofte forsiktig med ordbruk i internasjonal politikk, men ut ifra oversettelsene jeg har sett truer han med at de før eller siden tar tilbake de øyene fra Hellas, sier han.

Uenigheter i Egeerhavet

Einar Wigen, førsteamanuensis i Tyrkia-studier ved Universitetet i Oslo, mener imidlertid at Erdogans trusler kan være et forsøk på å samle folket. En ytre fiende er alltid nyttig når man har splittelser innad, mener Wigen.

- Begge landene har forståelse av seg selv som en «underdog» som har blitt fratatt et rike man skulle ha hatt. Grekerne og tyrkerne har i lange perioder formelt anerkjent hverandres grenser i det store og hele, men det finnes små uenigheter i Egeerhavet, sier han og legger til:

- Disse to tingene kan populister kombinere, og folk vil forstå grensetvister i lys av nostalgien for gamle riker. Denne typen retorikk bruker populister for å samle folk.

TYRKIA-EKSPERT: Einar Wigen ved Universitetet i Oslo. Foto: Ellen Evju Jahr / UiO
TYRKIA-EKSPERT: Einar Wigen ved Universitetet i Oslo. Foto: Ellen Evju Jahr / UiO Vis mer

Wigen understreker at man alltid bør være bekymret når to Nato-land kommer med trusler mot hverandre. Særlig er dette problematisk for Nato, mener han.

- Nato er en forsvarsallianse som skal forsvare mot ytre fiender, men det blir vanskelig når man har så mange problemer innad. Jeg ser stadig folk snakke om å kaste Tyrkia ut av Nato, men det mener jeg er en dårlig idé, sier han.

Tyrkia-eksperten tror imidlertid at Nato er godt vant med å håndtere konflikter som den mellom Hellas og Tyrkia. Begge landene har vært medlem i alliansen i 1952.

Også Jo Jakobsen stiller seg bak bekymringen om splittelse i Nato.

- Vi bør være bekymret hvis det kommer enda en militær konflikt på europeisk jord. Det hører også med bekymringa at det er to Nato-land i konflikt. Vi er i en situasjon hvor det er veldig skadelig for Nato å oppleve denne splittelsen. Det er det Hellas prøver å appellere til, sier han.

Han legger til:

- Nå tenker nok Hellas at ingen bryr seg om Erdogans dramatisk uttalelser. For det er dramatiske uttalelser. Nå må fokuset til USA, Nato og EU være på å ta avstand fra Tyrkia, sier Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer