Skal ikke på utstilling

Stinkbombene som utløste alarm på Stortinget og i to avisredaksjoner var ment som invitasjoner til en kunstutstilling. Kunststudenten er siktet og sitter i kveld i avhør. Dagbladets redaktør John Olav Egeland (bildet) avslår den originale invitasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studenten ved Statens Kunstakademi meldte seg til politiet da han leste i avisene hvilket oppstyr pakkene hans hadde skapt. Det ble slått full alarm på Stortinget da en illeluktende pakke på vei til SVs Øystein Djupedal eksploderte. Aftenposten og Dagbladets sjefredaktører mottok også stinkbombene.

Ifølge studentens forklaring ville han være litt original, og sendte 20 colaflasker med hjemmelaget øl til personer han ville invitere til utstillingen torsdag. Men ølet begynte å gjære, og pakkene sprakk, melder NRK.

- Politiet får vurdere om mannen snakker sant. Jeg synes det hele høres usannsynlig ut. Det er ikke normalt å invitere på en måte som utløser en eksplosjon, sier Dagbladets John Olav Egeland.

Dropper utstillinga

Han tok kontakt med politiets sprengningsgruppe da han kjente stanken som kom fra pakken han hadde mottatt.

- Skal du på utstillingen?

- Det kan jeg vanskelig tenke meg. Noe som likner på en trussel er en dårlig invitasjon, sier Egeland til Dagbladet.no.

Aftenpostens Einar Hanseid har ikke vært tilgjengelig for kommentar i kveld.

- Jeg er lettet over at saken ble oppklart så raskt, sier Øystein Djupedal til Dagbladet.no.

I 21-tida satt kunststudenten fortsatt i avhør hos oslopolitiet.

- Mannen sitter i avhør, men vi vil ikke komme med flere detaljer før vi har sikret oss litt bedre, sa politiinspektør Gunnar Larsen i ettermiddag.

Politiet ønsket ikke å kommentere saken ytterligere i kveld. Statens Kunstakademi bekrefter at en av deres studenter står bak pakkene.

Uferdig utstilling

- Vi tok det svært alvorlig da vi hørte at det var snakk om en bombe, opplyser professor Michael O'Donnell ved Statens Kunstakademi.

Etter hvert fikk de vite hva som faktisk hadde skjedd.

- Nå anser vi det som en uheldig episode etter en uskyldig handling. Vi kan ikke se at studenten har gjort noe galt, sier O'Donnell til NRK.

Han forteller at studenten selv ringte politiet da han oppdaget hvilket oppstyr han hadde stelt i stand. Nå står utstillingen som skulle åpnet torsdag i fare. Den ligger uferdig mens kunstneren sitter i politiavhør.

<B>INVITERT: Dagbladets sjefredaktør Jon Olav Egeland skal ikke gå på utstillingen han ble invitert til.