Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skal ikke skamme seg for å motta uføretrygd

Jens Stoltenberg la fram forslag til ny uføretrygd i dag.

- GODE YTELSER: Jens Stoltenberg mener regjeringen nå innfører en ny uføretrygd og pensjon som er langt bedre enn dagens system. Her fra pressekonfernasen tidligere i dag. Foto: Lise Åserud / Scanpix
- GODE YTELSER: Jens Stoltenberg mener regjeringen nå innfører en ny uføretrygd og pensjon som er langt bedre enn dagens system. Her fra pressekonfernasen tidligere i dag. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag la statsminister Jens Stoltenberg og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm fram regjeringens forslag til ny uførepensjon og uføretrygd.

- Vi er veldig opptatt av at det å få uføretrygd er noe som en har krav på eller som man har rett til. Det er noe man skal motta uten å skamme seg og uten å si unnskyld. Vi skal ha gode ytelser, sier Stoltenberg.

Kan jobbe mer
I dag er det slik at uføretrygden kan avhenge av inntekt gjennom hele livet. I tillegg skattes uføretrygdede etter egne skatteregler. Med regjeringens forslag vil uføretrygden beregnes ut fra inntekten den uføretrygdede hadde de tre beste årene av de fem siste før uførhet.

- Når vi skal få flere i jobb, skal vi gjøre andre ting enn å kutte i uføretrygden. Det er ingen motsetning mellom arbeidslinja og velferdslinja. Vi skal ha en god uføretrygd og en god arbeidslinje, sier Stoltenberg.

Mister ikke trygden
Med de nye reglene kan uføre jobbe noe fra med en gang man har blitt ufør, uten avkortning av trygden.

- Du kan jobbe fra dag en, og slippe søvnløse netter for om du har jobbet for mye slik at du mister uføretrygden, sier Stoltenberg.

I dag må man vente et år før en kan ha annen inntekt. I den nye ordninger fjernes også taket på 1 G (75 641). I stedet for at uføretrygden revurderes ved inntekter ut over dette, får uføre i det nye systemet en gradvis avkortning.

- Alvorlige svakheter
- Det at man som ufør nektes enhver kontakt med arbeidslivet, er kanskje den viktigste grunnen til at mange ikke kommer tilbake, sier Stoltenberg.

- Det er tre veldig alvorlige svakheter ved dagens modell. Vi fjerner taket på 1 G slik at du kan tjene så mye som du vil. Det blir en gradvis avkortning, slik at du opp til 0,4 G ikke får noen avkorting, sier Stoltenberg.

Etter inntekter over 0,4 G får man avkorting med en kompensasjonsgraden på 66 prosent.

NYTT SYSTEM: På grunn av endringene i pensjonsreformen har det lenge vært varslet at regjeringen også vil endre de uføres pensjonsordning. I dag la de fram det nye inntektssystemet for uføre. Statsminister Jens Stoltenberg og statsråd Hanne Bjurstrøm under presentasjonen av regjeringens forslag til ny uføretrygd og alderspensjon til uføre fredag i Oslo.  Foto: Lise Åserud / Scanpix
NYTT SYSTEM: På grunn av endringene i pensjonsreformen har det lenge vært varslet at regjeringen også vil endre de uføres pensjonsordning. I dag la de fram det nye inntektssystemet for uføre. Statsminister Jens Stoltenberg og statsråd Hanne Bjurstrøm under presentasjonen av regjeringens forslag til ny uføretrygd og alderspensjon til uføre fredag i Oslo. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Uføretrygden skal nå skattelegges som lønn. Dekningen på 66 prosent vil behandle trygd på samme måte som lønn. Med en kompensasjonsgrad på 66 prosent, vil man komme bedre ut i gjennomsnitt enn det man gjør i dag, sier Bjurstrøm.

Alderspensjonen til de uføre blir en del av pensjonsreformen. Uførepensjonister får mulighet til å være yrkesaktive opp til et fribeløp på 60 000.

Endringene skal tre i kraft fra 2015.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media