- Skal ikke være lov å ha samleie med dyr

Nå vil Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson straffe dyreovergripere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske avisa Expressen har denne uka avslørt et hemmelig svensk dyresexnettverk som treffes rundt om i Sverige for å utnytte dyr seksuelt.

Nå ønsker jordbruksminister Eskil Erlandsson å endre svensk lov, slik at dyresex blir forbudt.

- Det skal ikke være lov å ha samleie med dyr, sier han til Expressen.

Ministeren, som tidligere har vært nokså vag i spørsmålet om dyresex, sier avsløringene har gjort sterkt inntrykk på ham.

- Det er med avsky jeg konstaterer at slike ting foregår i vårt samfunn, sier Erlandsson.

Leserne raser

Avsløringene rundt det svenske dyresexnettverket har satt sinnene i kok i Sverige. Til nå har over 51000 personer svart på Expressens nettspørsmåll om hvorvidt dyresex bør kriminaliseres. 96.1 prosent sier ja.

Dagbladet.no har også spurt leserne om sex med dyr bør være forbudt ved lov. Hele 56 761 personer har sagt sin mening. 84 prosent mener sex med dyr bør forbys, mens 16 prosent mener nei. 

- Skal ikke være lov å ha samleie med dyr

Jordbruksminister Eskil Erlandsson vil ikke snakke i detaljer om hvordan den nye lovformuleringen vil lyde, men avventer en utredning som nå pågår. Han vil heller ikke si noe om når den nye loven vil gjelde fra.

Uansett vil den nye loven innebære en skjerpning.

- Jeg aksepterer ikke at man forgriper seg på dyr, sier Erlandsson. Han beskriver dagens lov - hvor noen tilfeller av sex med dyr regnes som dyreplageri, mens andre tilfeller er regnet som helt lovlig - som utydelig.

Den nye loven skal ikke etterlate tvil.

- Det er bra også for potensielle gjerningspersoner å få vite hva som er lov og ikke lov, sier han.

Norske overgrep

Sex med dyr er ikke et ukjent fenomen i Norge.

En undersøkelse fra Institutt for kriminologi ved Universitetet i Oslo, viser at norske veterinærer kjenner til minst 124 tilfeller der voldtekt av dyr skal ha forekommet.

Totalt svarer 22 prosent av norske veterinærer at de i løpet av karrieren har hatt mistanke eller visshet om ett eller flere slike tilfeller.

I 80 tilfeller er det påvist fysiske skader, og 23 dyr var så skadet av antatt seksuelt misbruk at de måtte avlives.

I Norge har regjeringen gått inn for et forbud mot utuktig omgang med dyr i den nye dyrevernlov, som nå er under behandling i departementet.

REAGERER: Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson vil ha forbud mot dyresex etter avisavsløringene av et dyresexnettverk.