- VELDIG TRAGISK: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er tilfreds med at Fylkesmannen i Troms er selvkritisk til at de ikke gransket Ivars beltedød.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- VELDIG TRAGISK: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er tilfreds med at Fylkesmannen i Troms er selvkritisk til at de ikke gransket Ivars beltedød. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Skal ikke være nødvendig med mediaoppslag for å få belyst dette

Helseminister Bent Høie (H) er glad for at Fylkesmannen i Troms tar selvkritikk for at de ikke gransket Ivars død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) reagerer skarpt på at Fylkesmannen i Troms ikke iverksatte gransking av sykehuset etter at Ivar Kjell Granberg (64) døde reimet til senga på Åsgård i Tromsø 4. juli 2011.

- Tragisk - Det som er skjedd er veldig tragisk. Jeg er glad for at fylkeslegen tar selvkritikk på at de ikke iverksatte gransking. Det skal ikke være nødvendig med mediaoppslag for å få belyst dette skikkelig, sier Bent Høie til Dagbladet.

Allmennpsykiatrisk avdeling ved Universitetssykehuset Notd-Norge (UNN) i Tromsø får nå hard medfart etter at Fylkesmannen i Troms endelig valgte å åpne tilsynssak mot avdelingen i mai i år.

Etter Dagbladets første omtale av saken, uttalte Fylkesmannen i Troms at de sto ved sin tidligere beslutning om ikke å granske det uvanlige dødsfallet «fordi sykehuset hadde opptrådt forsvarlig».

Reaksjoner Men Dagbladets avsløringer vekket sterke politiske reaksjoner, og Fylkesmannen i Troms valgte likevel å åpne tilsynssak mot Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

- Jeg stiller meg fullstendig uforstående til at dødsfallet ikke ble gransket med en gang. Det er sterkt kritikkverdig, sier generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse til Dagbladet og utdyper:

- Jeg mistenker at dødsfallet ville blitt gransket på en helt annen måte om det skjedde på en annen avdeling enn psykiatrisk. Dette illustrerer at rettssikkerheten er svakere for pasienter i psykiatrien enn på andre felt i helsevesenet.

- Jeg har ikke grunnlag for å kommentere det Lydersen sier. det har jeg ikke oversikt over, sier Bent Høie.

Undersøkelseskommisjon Helse- og omsorgsministeren viser til at den nye regjeringen i sin plattform sier de vil etablere en uavhengig undersøkelseskommisjon for helsetjenesten som vil kunne rykke ut ved hendelser.

FAMILIEKJÆR: Ivar Kjell Granberg var svært knyttet til familien sin. Her er han avbildet med Sebastian, sønnen til søsteren Gunn-Karin Lorentsen, i 1996. Foto: Privat
FAMILIEKJÆR: Ivar Kjell Granberg var svært knyttet til familien sin. Her er han avbildet med Sebastian, sønnen til søsteren Gunn-Karin Lorentsen, i 1996. Foto: Privat Vis mer

- Det kan ta noe tid, men vi vil følge opp dette i denne regjeringsperioden, lover Bent Høie.

Fylkesmannen i Troms sier de har tatt lærdom av saken til Ivar Kjell Granberg.

- Her var det åpenbart grunnlag for å gå inn i saken, og vi tar selvkritikk på at dette ikke skjedde. Saken er blitt grundig drøftet hos oss, og vi har skjerpet våre rutiner for når vi skal åpne en tilsynssak, sier fylkeslege Svein Steinert i Troms til Dagbladet.