- SURREALISTISK: Birgit Liodden er kommunikasjonsdirektør for Oslo Innovation Week, og er den utvalgte som skal få intervjue Barack Obama i én time - foran 3000 mennesker. Video: Nina Hansen, reporter: Angelica Hagen Vis mer Vis mer

Barack Obama i Norge

Skal intervjue Obama foran 3000 mennesker: - Som at jeg skulle blitt sendt til månen

Barack Obama skal snakke med Birgit Liodden om ledelse, teknologi og bærekraft på Hellerudsletta i ettermiddag.

SKJETTEN (Dagbladet): Den tidligere presidenten er det største trekkplasteret når konferansen «Oslo Business Forum» arrangeres på Hellerudsletta på Skjetten onsdag ettermiddag.

De aller ivrigste deltakerne har kjøpt billetter til over 32 000 kroner. Da får de også et gruppebilde med USAs 44. president. Standardbillettene er priset mellom 5000 og 9000 kroner, og alle billettene er for lengst utsolgt.

Forumets totalt 3000 tilhørere får høre Obama prate med tidligere Nor-Shipping-sjef Birgit Liodden om temaene ledelse, teknologi og bærekraft i en time. Liodden er i dag kommunikasjonsdirektør for Oslo Innovation Week.

Hun forteller Dagbladet at hun har forberedt seg godt.

- Jeg har gjort noen mentale øvelser, lest intervjuer med han, og snakket med flinke folk i næringslivet. Jeg har også forberedt meg ved å prøve å redusere forventningspresset.

PÅ NORSK JORD: Slik så det ut idet Barack Obama ankom Norge. Video: Hans Arne Vedlog / Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ikke grilling

Hun sier at hun ikke skal grille Obama, men at hun heller ser på det som en professorsetting.

- Prøver å ta det mer til det at han er en erfaren og klok leder, som vi i salen har mye å lære av. Nå kan vi suge til oss hans gode betraktninger, sier hun, og legger til:

- Ledelse, bærekraft og teknologi er jo verdens mest spennende temaer for en nerd som meg. Han er den lederen flest mennesker i verden kunne tenke seg å snakke med om disse tingene.

GLEDER SEG: Birgit Liodden gleder seg til å intervjue Obama, men også ganske spent. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GLEDER SEG: Birgit Liodden gleder seg til å intervjue Obama, men også ganske spent. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nå får Liodden den muligheten, noe hun er veldig spent på. Hun har visst om at hun skal gjennomføre intervjuet i et par uker, men har klart å holde nervene i sjakk.

- Ja, shit! Det er spennende. Jeg får sikkert adrenalinkick etterpå.

På spørsmål om hvordan hun reagerte da hun fikk vite at nettopp hun skulle intervjue den tidligere presidenten, svarer hun:

- Helt surrealistisk, kjempesjokk. Ikke noe man har på bucketlisten sin. Så surrealistisk som at jeg skulle blitt sendt til månen eller Mars. Ikke noe jeg trodde jeg skulle få oppleve, sier Liodden.

(Se eget videointervju med Liodden øverst i saken)

Sikkerheten

Det er Øst politidistrikt som har ansvaret for sikkerheten på konferansen.

- Det er iverksatt noen tiltak, men det skal gjennomføres på den måten at det i minst mulig grad berører konferansen og beboere i området, sier Trond Øren i Øst politidistrikt til Dagbladet.

Han vil ikke gå mer konkret inn på de forskjellige tiltakene.

Sist Obama var i Norge var da han mottok Nobels fredspris i 2009. Da ble hele Grand Hotel inngjerdet, det samme med Oslo rådhus. Langs hele Karl Johan var det satt opp gjerder.

Siden Obama skal overnatte en natt i Oslo, må det et eget sikkerhetsopplegg til i hovedstaden også denne gangen.

Stabssjef Martin Strand i Oslo-politiet sier til Dagbladet at det ikke blir i nærheten av et slik sikkerhetsopplegg som det var da Obama var her i 2009.

Også amerikanske Secret Service er involvert. Denne tjenesten har ansvar for sikkerheten for både sittende og tidligere amerikanske presidenter.

- Tidligere amerikanske presidenter har beskyttelse livet ut, men det roer seg etter hvert rundt dem. Derfor er det ikke brukt like mye ressurser denne gangen, forklarer Strand.

HER KOMMER HAN: Barack Obama er i Norge i dag og skal tale på konferansen Oslo Business Forum på Hellerudsletta. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
HER KOMMER HAN: Barack Obama er i Norge i dag og skal tale på konferansen Oslo Business Forum på Hellerudsletta. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tilbake i politikken

Siden president Barack Obama forlot Det hvite hus i 2017 har han holdt en relativt lav profil i offentligheten. Men tidligere denne måneden gjorde han sin første politiske opptreden siden han gikk av som president.

Torsdag 13. september besøkte han Cleveland for å støtte den demokratiske kandidaten Richard Cordray, som er guvernørkandidat i Ohio.

For bare fem dager siden drev han valgkamp i Pennsylvania, en stat Donald Trump vant i 2016.

I mai kom nyheten om at Obama-familien har inngått en flerårig avtale om å produsere filmer og serier for Netflix gjennom selskapet deres «Higher Ground».