BOMBER: Israelske militærstyrker har i dag bombet flere mål på Gazastripen. Over et dusin mennesker skal ha mistet livet. Flere av dem barn. Foto: AP Photo/Hatem Ali/NTB scanpix
BOMBER: Israelske militærstyrker har i dag bombet flere mål på Gazastripen. Over et dusin mennesker skal ha mistet livet. Flere av dem barn. Foto: AP Photo/Hatem Ali/NTB scanpixVis mer

- Skal Israel gå inn i Gaza, må de fjerne Hamas

Midtøsten-ekspert har ingen tro på en tredje intifada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til onsdag bombet israelske luftstyrker 160 mål på Gazastripen. Så langt er minst 40 palestinere drept og hundretalls såret i angrepene. Blant de drepte er flere barn.

Den spente spenningen har reist spørsmålet om Palestina nå står overfor en tredje intifada. Det tviler Dag Henrik Tuastad på, forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

- Jeg tror intifada er separat fra situasjonen i Gaza. Da omfatter konflikten mye mer enn den gjør nå. Det virker ikke som eskaleringene som skjer der nede er planlagt med klare mål. Man kan se situasjonen og knytte den opp mot forsoningen mellom Hamas og Israel. Det var personer i Israel og militante innad i Hamas som var i mot forsoning, og det er de som kjemper, sier Tuastad. 

Det samme gjør den israelske journalisten Gideon Levy.

- Det tror jeg ikke. For det er palestinerne for svake og for delte. I tillegg så de hvor ille situasjonen ble for dem ved forrige intifada. Situasjonen i de palestinske områdene er gått fra å være ille til å bli mye verre, samtidig som de er alt for uenige til å klare og organisere seg. Men igjen: Alt kan skje når situasjonen er så spent som nå, sier Levy.

Et annet element Tuastad trekker fram, er at Hamas i utgangspunktet ikke ønsker denne konflikten som har oppstått. 

- Israel har gjort Hamas ansvarlige for drapene på de tre tenåringene. De har dratt Hamas inn i en konflikt Hamas i utgangspunktet ikke ønsker.  

Et kjent mønster - Dette er et reaksjonsmønster man kjenner fra tidligere konflikter. Det har vært likt de siste årene. Israel bomber Gaza, og Gaza skyter mot Israel. Dette er måten Hamas svarer på. Dette kan være en måte for blant annet Hamas å få involvert Israel i en situasjon som gir et fokus på palestinerne i Gaza, sier Tuastad til Dagbladet.

Han sier videre at opptrappingen som finner sted skjer i påvente av en mekling mellom Israel og Palestina.

- Men jo lenger konflikten varer, jo større kan situasjonen bli. Hvis situasjonen eskalerer ytterligere tror jeg det kan komme en egyptisk involvering. Det er kjent at Israel og Egypt tidligere har snakket om å invadere Gaza sammen, sier Tuastad.

Han tror likevel at Israel ønsker å unngå en slik invasjon.

- Kostnaden av en invadering av Gaza vil være høy, og vil gi både regionale ringvirkninger og koste mange menneskeliv. Jeg tror Israel ønsker å inngå en våpenhvile før en eventuell invadering.  

- Fare for ny krig Utenriksminister Børge Brende (H) uttalte i går at det er fare for en ny krig hvis ikke Israel og Palestina møtes over forhandlingsbordet.

- Faren for en intifada er reell. Det vil igjen kunne føre til at flere liv går tapt. Det vi nå ser kostnadene av, er at det ikke foregår noen fredsprosess og ingen prosess som kan lede til noen tostatsløsning, sa Brende.

Dag Henrik Tuastad mener en krig først vil skje hvis Israel kaller inn reservestyrker. Et tegn på at de er villige til å gå inn med full styrke og fjerne Hamas.

- Kaller Israel inn reservestyrker, blir dette en trussel. Da forventer nok Israel at Hamas deeskalerer. For hvis Israel skal gå inn i Gaza, må de fjerne Hamas.

EKSPERT: Dag Henrik Tuastad er forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier. Han tror Israel ønsker å inngå en våpenhvile før en eventuell invadering av Gaza. Foto: Universitetet i Oslo
EKSPERT: Dag Henrik Tuastad er forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier. Han tror Israel ønsker å inngå en våpenhvile før en eventuell invadering av Gaza. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer