Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal jakte corona

Britiske forskere tror at de kan lære hunder å lukte coronasmitte allerede før man får symptomer.

ØVER: Hunder i både USA og Storbritannia øver seg nå på å finne coronasmitte. Foto: BexArts / Medical Detection Dogs / NTB scanpix
ØVER: Hunder i både USA og Storbritannia øver seg nå på å finne coronasmitte. Foto: BexArts / Medical Detection Dogs / NTB scanpix Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Prosjektet som drives av Medical Detection Dogs sammen med forskere ved London School of Hygiene and Tropical Medicine og Durham University, har fått 500 000 pund (om lag 6 250 000 kroner) fra britiske myndigheter, melder The Guardian.

Hunder blir allerede trent opp til å kjenne lukta av noen typer kreft, malaria og Parkinsons. Nå skal den nye studien undersøke om labrador eller cocker spaniel kan bli trent til å finne covid-19 i mennesker.

Ifølge Washington Post jobbes det med et liknende prosjekt i USA. Der er nå åtte labradorer under opplæring.

- Spesiell odør

I de første forsøkene hentes odøren fra coronapasienter ved sykehus i London. Seks hunder vil så bli forsøkt trent opp til å identifisere viruset fra prøvene i Storbritannia.

- Vårt tidligere arbeid har vist at malaria har en spesiell odør, og med Medical Detection Dogs, har vi klart å lære hundene til å oppdage malaria, sier prosjektleder, professor James Logan, ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, til The Guardian.

Han forklarer at luftveissykdommer kan forandre kroppslukten, og at de derfor håper det kan være mulig å bruke hundene til å oppdage coronaviruset.

17. MAI: Husker du Stabukken Anton? Her er hans hilsen til folket på nasjonaldagen. Video: NRK / Dagbladet TV Vis mer

250 i timen

- Dersom denne tilnærmingen er vellykket, kan det revolusjonere hvordan vi oppdager viruset, og potensielt kan vi undersøke langt flere mennesker, sier Logan.

Ifølge Medical Detection Dogs, kan hundene undersøke opptil 250 personer i timen. De sier også at hundenes luktesans er så kraftig at de kan oppdage lukt tilsvarende om man tok en teskje sukker i to olympiske svømmebassenger.

- Vi er sikre på at våre hunder kommer til å kunne finne lukten av Covid-19 og vi kommer da til å bevege oss inn i en ny fase hvor vi skal teste dem i levende situasjoner, og etter det håper vi å kunne jobbe med andre byråer for å trene flere hunder som skal ut i tjeneste, sier grunnlegger av Medical Detection Dogs, Claire Guest, til Sky News.

Storbritannias innovasjonsminister, Lord Bethell, sier til BBC at han håper hundene kan bidra til raske resultater som en del av myndighetenes breiere strategi for å teste folk for coronaviruset.

TRENING: Hundetrener Rob Harris sammen med hundene som skal lære å gjenkjenne coronaviruset. Foto: REUTERS/Matthew Childs
TRENING: Hundetrener Rob Harris sammen med hundene som skal lære å gjenkjenne coronaviruset. Foto: REUTERS/Matthew Childs Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!