Skal jakte på Saddams atomvåpen

Jacques Baute leder de 18 fra det internasjonale energibyrået IAEA som på ny skal lete opp Saddam Husseins atomvåpenprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire år etter at de ble kastet ut av Bagdad skal teamet fra IAEA nå tilbake igjen.

Det er ingen enkel oppgave våpeninspektørene har. Deres konklusjoner vil få avgjørende betydning for om verden vil gi USA støtte i å angripe Irak eller ikke.

- Vi er som politimenn som forsøker å finne en drapsmann blant millioner av folk. Vi er ganske få personer og det er et stort land, sier Baute.

Han legger til at sjansene for å avdekke noe likevel er ganske gode med de metodene de bruker.

Klare til å reise

- Et atomvåpenprogram krever heldigvis ganske store installasjoner. Det taler til vår fordel, sier Baute.

IAEA, som har hovedkvarter i Wien, er FNs organ og er nå blitt bedt om å gjøre seg klare til å reise til Irak igjen.

Inspektørene som nå skal reise kommer fra USA, Frankrike, Storbritannia, Russland, Kina, Irland, Egypt, Australia, Canada, India, Nederland og Filippinene. Teamet vil få etterretningshjelp fra en rekke land.

Baute er en av veteranene i teamet. Han har brukt år på å stoppe Irak i å skaffe seg atomvåpen.

Et eget team, fra New York, skal jakte på biologiske og kjemiske våpen.

FNs våpeninspektører gikk inn i Irak etter at landet hadde invadert Kuwait og blitt kastet ut igjen. I desember 1998 ble inspektørene kastet ut av landet. Irak anklaget flere av inspektørene for å spionere for USA. I de fire årene som har fått siden inspektørene ble kastet ut har britiske og amerikanske fly angrepet mål inne i Irak.

Fant uran forrige gang

Denne gangen vil våpeninspektørene kreve at de får uhindret tilgang til alle stedene de ønsker å besøke.

- Å sjekke hvert hjørne, hver bygning, se hver person og hvert dokument, det er den eneste måte IAEA kan fortelle verden om Irak har blåst liv i sitt atomvåpenprogram igjen, sier IAEAs talskvinne, Melissa Fleming til nyhetsbyrået AP.

Baute sier at deres fremste våpen er ny teknologi, kraftig programvare og en stab bak dem med hundrevis av flinke folk.

Inspektørene bruker GPS-utstyr for å vite om de er på samme sted som satelittbildene og etteretningsrapportene har avdekket som mistenkelige. De har også med seg mer avansert utstyr enn de tidligere har brukt. «The Ranger» er en bærbar måler som kan avdekke gammastråling, mens «Alex» er en liten maskin som kan avsløre om metaller kan brukes i et atomvåpenprogram.

Det er fremdeles ikke klart når våpeninspektørene skal reise til Irak, og genraldirektør Mohamed El-Baradei sier til AP at det kan ta måneder og år før de har funnet noe.

Etter Gulf-krigen konkluderte IAEA at Irak var seks måneder fra å bygge atombomber.

I de seks årene våpeninspektørene var i landet tok de hånd om uran, ødela fabrikker og kjemikalier, demonterte over 40 raketter og konfiskerte tusenvis av dokumenter med planer.

- Vi forsøker å ikke være aggressive, men vi vil være veldig standhaftige, sier Baute.

<B>LEDER TEAMET: Jaques Bauer skal lede atomjakten i Irak.