Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal jeg tegne på omeletten din?

Mannlige manga-servitører gir personlig service i Tokyo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Tokyos bydel Akihabara har det i de siste årene dukket opp en rekke rollespillkafeer, hvor gjester blir vartet opp av servitører i hushjelpkostymer i manga-stil. Siste tilskudd er Hibari Tei, kafeen hvor hushjelpene er menn kledt i dameklær.

- Disse hushjelpene er flinkere enn kvinner til å se bra ut, sier 33 år gamle Yoko Iwata til Reuters.

Han og andre kunder ved kafeen kan i tillegg til den vanlige menyen også bestille personlig service av hushjelpene. Blant annet kan du betale for at en av de utkledte servitørene skal tegne med ketchup på omeletten din.

Tegneserieindustri

Akihabara er kjent som elektronikkbyen. Her selges alt av elektronisk utstyr, men også tegneserier og tegneserieeffekter. Og mellom butikkene ligger kafeene hvor manga- og animainspirerte servitører servere kaffe.

Reuters kaller det Otakutrenden. Otaku kan oversettes med nerd, og betegner gjerne den gruppen mennesker som er svært opptatt av japanske tegneserier. Ifølge nyhetsbyrået er Otakutrenden svært gjeldende i Tokyo.

Etter at de første hushjelpkafeene dukket opp for seks år siden, har fenomenet nå blitt selve kjernen av otakuindustrien, som årlig er god for 2 milliarder dollar.

Erstattet kvinner

Det hele begynte da innehaveren hadde problemer med å skaffe servitører til en annen hushjelpkafe. For å dekke hull i turnusen spurte han noen mannlige transvestitter om de kunne hjelpe. Da ingen av kundene forsto at servitørene var menn, så innehaveren en mulighet.

Ved hushjelpkafeenes siste tilskudd er det ingen hemmelighet at servitørene er menn, selv om mange kanskje ikke vil se det ved første øyekast.

Skepsis

- Jeg tror det finnes mange transvestitter i Japan. De er bare ikke synlige fordi de fleste japanere har vært skeptiske, sier 24 år gamle Chazuke, som jobber ved Hibari Tei.

Kafeen har bare åpent i helgene, og de fleste servitørene har andre jobber ved siden av. Miyuu Kurusu jobber her fordi han ønsker et avbrekk fra den normale jobben.

- Jeg elsker å snakke med folk, liker å kle meg i søte kostymer og elsker at folk sier jeg er pen, sier Kurusu til Reuters.

MANGASTIL: Slik illustreres Hibari Teis nettsted. Ved kafeen vartes kundene opp av servitører i hushjelpkostymer i kjent mangastil.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media