<strong>SKAL IDENTIFISERE:</strong> Politiets utlendingsenhet (PU) registrerer asylsøkere, sjekker identitet og uttransporterer personer uten lovlig opphold i Norge. PU og UDI deler nå på ansvaret for å få fullregistrert de 14 000 asylsøkerne som bare ble miniregistrert i fjor, og 3300 asylsøkere gjenstår. Dette bildet viser registrering av fingeravtrykk ved Svinesund i september i fjor. Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix
SKAL IDENTIFISERE: Politiets utlendingsenhet (PU) registrerer asylsøkere, sjekker identitet og uttransporterer personer uten lovlig opphold i Norge. PU og UDI deler nå på ansvaret for å få fullregistrert de 14 000 asylsøkerne som bare ble miniregistrert i fjor, og 3300 asylsøkere gjenstår. Dette bildet viser registrering av fingeravtrykk ved Svinesund i september i fjor. Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix Vis mer

Skal kartlegge asylsøkernes identitet: Fortsatt 3300 fra i fjor i kø hos politiet

Politiet håpet egentlig å være ferdig med fullregistreringen av fjorårets asylsøkere 1. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Politiets utlendingsenhet (PU) registrerer og identifiserer asylsøkere som kommer til Norge og ser på hvem asylsøkerne er, hvor de kommer fra og hva deres planer i Norge er. Alle asylsøkere som kommer til Norge må melde seg hos politiet og registrere seg.

Denne registreringa skal i «størst mulig grad kartlegge asylsøkernes ID».

Men under flyktningkrisa ble kapasiteten hos politiet sprengt, og PU kutte ut deler av registreringen og det vanlige ID-arbeidet.

De skulle egentlig være ferdig med ID-registreringa av fjorårets asylsøkere innen 1. juli i år, men fortsatt er mangler 3300 personer.

Kaos i fjor

Fra september i fjor ble asylsøkere som kom til Norge bare miniregistrert hos PU, og de tok navn, fingeravtrykk, sjekket eiendeler og søkte på personen i internasjonale registre.

Da 2016 startet hadde PU 14 000 slike miniregistrerte saker. Da Dagbladet undersøkte i april, gjensto 6780, og PU opplyste at de tok sikte på å være ferdig til 1. juli.

Fortsatt mangler de 3300 personer. PU har nå satt frist ut 2016 for å bli ferdige med dem.

- 1. juli var en intern ambisjon som ble vanskelig å nå uten å bruke uforholdsmessig mye overtid, blant annet fordi søkerne bor spredt over hele landet, skriver seksjonssjef på registreringsavdelinga i PU, Rolf Hegli, i en e-post til Dagbladet, og legger til at målet hele tiden har vært å bli ferdig med fjorårets asylsøkere før utgangen av 2016.

- Det er ingen nyhet at det var en krevende situasjon da det kom over 31 000 asylsøkere til landet i fjor. Alle ble registrert da de kom for å ivareta sikkerheten, sier Hegli.

Men fra september var dette altså en miniregistrering. Ifølge en rapport fra Nasjonalt ID-senter ble ikke alle opplysninger som skal inn i en slik miniregistrering registrert under hele høsten i fjor. For eksmpel manglet hele 10 900 saker hvilket språk asylsøkeren snakket og 8 414 saker manglet etnisitet.

- Svært ressurskrevende

Et hovedmål for politiet i 2015 skulle ifølge Justisdepartementet være å avklare identiteten på asylsøkere raskere.

- Det er svært viktig at norske myndigheter kjenner identiteten til personer som oppholder seg i Norge. Rask avklaring av identitet er derfor viktig for hele utlendingsforvaltningen, skrev Justisdepartementet i tildelingsbrevet til Politidirektoratet i februar i fjor.

Alle politidistrikt skulle i fjor iverksette tiltak for å avklare identitet raskere, blant annet for å fange opp kriminelle og personer som ikke har lovlig adgang til Norge. Politiets utlendingsenhetet ser på forebygging av kriminalitet, samfunnssikkerhet og identitetsavklaring.

Vår vurdering er at sikkerheten er godt ivaretatt. Rolf Hegli, Politiets utlendingsenhet

- En tidlig avklaring av korrekt identitet vil bygge opp under legitimiteten til asylinstituttet og gi en mer effektiv og sikker saksbehandling i UDI og UNE. Det er også viktig i et sikkerhetsperspektiv, skrev Justisdepartementet i tildelingsbrevet i februar 2015.

Så kom flyktningkrisa til Norge.

Må kalles inn på nytt

<strong>LANGE KØER I FJOR:</strong> Dette bildet viser asylsøkere som ventet utenfor Politiets utlendingsenhet i septemberi fjor, samme måned som PU måtte gi opp fullregistreringen. Politiets utlendingsenhet (PU) har kontor på Tøyen i Oslo og registrerer, etterforsker identitet og uttransporterer personer uten lovlig opphold i Norge. Foto: Paal Audestad  / NTB scanpixetekst
LANGE KØER I FJOR: Dette bildet viser asylsøkere som ventet utenfor Politiets utlendingsenhet i septemberi fjor, samme måned som PU måtte gi opp fullregistreringen. Politiets utlendingsenhet (PU) har kontor på Tøyen i Oslo og registrerer, etterforsker identitet og uttransporterer personer uten lovlig opphold i Norge. Foto: Paal Audestad / NTB scanpixetekst Vis mer

En fullregistrering innebærer blant annet at politiet intervjuer hver enkelt asylsøker.

De har måttet kalle inn alle de 14 000 på nytt i år for å få gjort dette. Det er egentlig PUs område, men UDI har bidratt for å få ned køa og har tatt en del av PUs asylintervju som en del av sine egne asylintervjuer.

ID-rapporten understreker at det har vist seg at «mangelfulle ID-registreringer ved første registrering får stor betydning for etterarbeidet og returarbeidet».

- Arbeidet med å hente inn asylsøkere til ny registrering, er lite hensiktsmessig og svært ressurskrevende, skriver nasjonalt ID-senter, og sier at anslag viste at etterregistreringen tok en halv dag per sak.

Gjenstår fortsatt tyngre saker

Hegli i PU sier de nå er ferdig med fullregistreringen av alle som kom over Storskog i fjor.

- Hvordan vurderer dere sikkerhetstrusselen når vi ennå ikke har foretatt en fullstendig registrering av hvem disse 3300 er?

- Vår vurdering er at sikkerheten er godt ivaretatt. Alle er innledende registret med signalisering og det er tatt personalia, foto, fingeravtrykk og søkt mot internasjonale registre. Personene skal nå fullregistreres slik at man kan fatte vedtak i asylsaken, skriver Hegli.

PU har tatt de tyngste sakene, men fortsatt gjenstår det noen tyngre saker.

- Generelt kan vi si at PU tar flere av de tyngre sakene, hvor vår ekspertise innen kriminalitetsforebygging og samfunnssikkerhet kan utnyttes, sa Hegli til Dagbladet i april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer