Apple-sjef Tim Cook: Kom med gode nyheter til selskapets aksjonærer. (AP Photo/Alexander F. Yuan)
Apple-sjef Tim Cook: Kom med gode nyheter til selskapets aksjonærer. (AP Photo/Alexander F. Yuan)Vis mer

Skal kjøpe aksjer for 777 milliarder kroner

Gårsdagens nyheter fra Apple sendte aksjen til himmels på Wall Street.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Onsdag presenterte Apple sine kvartalstall - til stor glede for selskapets aksjonærer.

Bedre enn forventet I årets regnskapsmessige 2. kvartal fikk den amerikanske IT-giganten et nettoresultat på 10,2 milliarder dollar av en omsetning på 45,7 milliarder dollar. Både omsetning og resultat var bedre enn analytikernes forventninger.

Mange som følger Apple nøye lurte på hvordan salget kom til å utvikle seg.

Nå viser det seg at Apple-sjef Tim Cook solgte hele 43,7 millioner enheter av selskapets populære iPhone. Ifølge CNN trodde analytikere som følger selskapet at Apple ville selge 38 millioner smarttelefoner i perioden.

Apple slo også analytikernes Mac-estimater med et salg av 4,1 millioner enheter. Sterke salgstall i markeder som Storbritannia og Japan, sammen med introduksjonen av iPhone i Kina, bidro til de gode tallene.

Børshopp I løpet av etterhandelen som fant sted på New York-børsen hoppet aksjen hele åtte prosent. Oversatt i rene kroner betyr det en verdiøkning på 221 milliarder kroner.

Det var ikke bare kvartalstallene som imponerte markedsaktørene. Ledelsen i Apple benyttet også anledningen til å fortelle om flere strategiske forandringer.

Strategiske grep Tim Cook ønsker blant annet å øke tilbakekjøpet av egne aksjer. Tidligere har det vært kommunisert at det dreide seg om 100 milliarder dollar, men nå har dette blitt hevet til 130 milliarder dollar, eller 777 milliarder kroner.

Videre vil Apple øke utbytteutbetalingen med åtte prosent pr. kvartal til 3,29 dollar.

Fra og med 9. juni splittes også aksjen i et forhold på 7-1.

Storinvestor Carl Icahn, som tidligere har uttalt seg kritisk til Apples strategi, var en av dem som lot seg imponere over nyhetene. Han mener det er på høy tid at Apple gir mer tilbake til aksjonærene.

Flere nyheter: To tweets sendte verdien på Apple opp 121 milliarder kroner
Microsoft fremdeles over Apple?