Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal kjøpe eiendom for én milliard i uken

Norges Bank Real Estate Management jakter nå på en ny toppsjef.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og NBIM-leder Yngve Slyngstad: Ønsker å øke eksponeringen i eiendom. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.
Sentralbanksjef Øystein Olsen og NBIM-leder Yngve Slyngstad: Ønsker å øke eksponeringen i eiendom. Foto: Iván Kverme, Finansavisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Fem år er gått siden Statens pensjonsfond utland - Oljefondet - og forvalteren Norges Bank Investment Management (NBIM) fikk grønt lys fra Stortinget til å investere i unotert eiendom.

I dag eier fondet kontorer, kjøpesentre og logistikkbygg for 208 milliarder kroner i USA og Europa, og er i ferd med å utvide til Asia.

Jakter ny sjef Hittil har NBIMs nestleder Trond Grande fungert som sjef for eiendomsvirksomheten, døpt Norges Bank Real Estate Management (NBREM). Ifølge Finansavisen starter nå jakten på en permanent løsning.

En stilling som adm. direktør for NBREM lyses ut i dag, og kandidater med internasjonal bakgrunn og gode forhandlingsevner ligger godt an.

50 milliarder i året - Dette er en av de større lederjobbene i Norge i dag, slik jeg oppfatter det. Fondet har en strategi om å investere om lag 50 milliarder i eiendom årlig. For å ta denne jobben, må du føle at det er naturlig å lede en organisasjon som skal investere en milliard i uken i flere år fremover. Det er selvsagt en enorm utfordring, sier NBIM-sjef Ynge Slyngstad til Finansavisen.

Mandatet øker Den nye NBREM-sjefen vil overta et mandat om å investere inntil fem prosent av Statens pensjonsfond utland i eiendom. Av dagens fondsverdi på 7.000 milliarder kroner ble grensen på tre prosent nylig passert.

Trenger godkjenning Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av hovedstyret i Norges Bank vedtok nylig at de skal godkjenne alle eiendomskjøp over en milliard dollar. Ifølge Finansavisen er dette første gang bankens hovedstyre får formell beslutningsmyndighet over fondets enkeltinvesteringer.

Etter å ha gått inn i 2015 med rundt 50 ansatte, utgjør NBREM nå 108 av NBIMs 500 ansatte.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!