Økt behov:  Flyktningstrømmen er ventet å øke behovet for kommunale boliger. Her fra Enerhaugen i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Økt behov: Flyktningstrømmen er ventet å øke behovet for kommunale boliger. Her fra Enerhaugen i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Skal kjøpe Oslo-boliger for 885 millioner

Flyktningstrømmen er ventet å øke behovet for kommunale boliger. I 2016 planlegger Oslo kommune å kjøpe 200-250 boliger for 885 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Vi ønsker både å kjøpe hele eiendommer som ikke er for store, og enkeltvise leiligheter i borettslag og sameier. Men vi kjøper ikke mer enn 10 prosent i samme borettslag, forteller Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Boligbygg Oslo KF, til Finansavisen.

Boligselskapet eies av Oslo kommune og har ansvar for å forvalte, drifte og leie ut de rundt 11.000 kommunale boligene som finnes i hovedstaden. Øyen forteller at leieprisene er «gjengs leie», som ligger litt under markedsleie.

Fremover er det ventet at behovet for kommunale boliger vil stige som følge av flyktningstrømmen, ifølge Finansavisen.

Ifølge tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har Oslo kommune sagt ja til å bosette 1.000 flyktninger i 2016, hvorav 190 er enslige mindreårige. For 2017 ligger det foreløpig an til at hovedstaden vil bli bedt om å ta imot ytterligere 1.150 flyktninger.

- Hvordan påvirker flyktningtilstrømmingen deres arbeid?

- Vi sørger for å tilby bydelene kommunale boliger, så er det opp til den enkelte bydel hvem som blir bosatt i de ulike boligene. Men det er klart at flyktningstrømmen ytterligere vil øke behovet for kommunale boliger i årene fremover. Vi har også fått forespørsler om å finne egnede boliger for å huse mindreårige enslige flyktninger, som kan bo sammen i et bofellesskap med en personalbase.

Skal kjøpe på vestkanten I 2016 har Boligbygg Oslo KF planer om å kjøpe boliger i det private markedet i Oslo for 885 millioner. I antall er det snakk om rundt 200—250 boliger, som gir en forventet snittpris på mellom 3,5 og 4,4 millioner.

- Hva er kriteriene når dere kjøper i markedet?

- Vi gjør en totalvurdering av hvor mye vi er villig til å gi, og overskrider ikke dette. Vi ser også etter andre kvaliteter enn det kanskje en del andre boligkjøpere gjør. Blant annet har vi ikke noe problem med at leiligheten ligger i første etasje, fordi den da kan være lettere tilgjengelig for beboere med funksjonsnedsettelser. Det er et pluss med universell utforming, og at bygget har god brannsikkerhet.

Målsetningen er at en stor andel av boligene i år skal kjøpes på vestkanten av byen.

- I løpet av de siste årene har vi kjøpt flere boliger i de vestlige bydelene. Dette er oppfyllelse av en bevisst politikk for å spre de kommunale boligene mer, sier Øyen til Finansavisen.

Flere nyheter Så mye dyrere har det blitt å bygge bolig
Boligkjøpere vil vite alt om naboen
Nyboligsalget holder seg sterkt