Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skal klare å samarbeide på borgelig side uansett

Trine Skei Grande går langt i å antyde at regjeringen kan komme til å bli sittende etter valget, med støtte fra Venstre. Fra KrF sendes blandede signaler.

SAMMEN ENN SÅ LENGE: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, _KrF-leder Knut Arild Hareide, og Venste-leder Trine Skei Grande hadde i dag sitt siste faste samarbeidsmøte, og gikk deretter sammen til felles pressekonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SAMMEN ENN SÅ LENGE: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, _KrF-leder Knut Arild Hareide, og Venste-leder Trine Skei Grande hadde i dag sitt siste faste samarbeidsmøte, og gikk deretter sammen til felles pressekonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under en pressekonferanse med de fire borgerlige partilederne at ordene falt. Det siste interne partiledermøtet før sommeren var ferdig og en lang skryteliste etter fire års samarbeid skulle presenteres.

For pressen var det naturlig å spørre hvorfor Venstre og KrF vil kvitte seg med dagens regjering hvis resultatene er så gode.

- Vi har vist at vi klarer å samarbeide alle fire. Vi ønsker oss heller en blågrønn regjering, men skal nok klare å samarbeide på borgerlig side uansett, svarte Grande.

- Positivt

Frp-leder Siv Jensen sier hun tolker budskapet fra Grande som «veldig positivt».

- Det er en erkjennelse av at samarbeidet mellom oss de siste fire årene har fungert. Alle partier har fått gjennomslag, sa hun til NTB etter pressekonferansen.

KrF og Venstre vil begge aller helst inn i en Høyre-ledet regjering uten Frp. Men Frp er allerede i regjering, og Jensen er tydelig på at hun ikke vil støtte en regjering hun selv ikke er del av.

- Regner du med at Venstre nå vil fortsette å støtte en regjering der Høyre og Frp inngår, etter valget?

- Budskapet fra oss fire er veldig tydelig: Det ikkesosialistiske samarbeidet har fungert godt i fire år. Det er ingen grunn til at det ikke skal fortsette i fire nye år, sier hun.

Blågrønn

Venstre-leder Trine Skei Grande fikk etter pressekonferansen rikelig med tid til å korrigere inntrykket hun ga eller utdype budskapet sitt.

-Jeg håper at Venstre blir stort og kan gå inn i en blågrønn regjering. Men det er soleklart at vi kan vise til stort gjennomslag i mange saker som vi ikke hadde fått til på den andre siden av politikken, sa hun.

Grande erkjenner at det gikk trått i høst og at budsjettforhandlingene var nær ved å havarere. Men at tonen fra Venstre de siste ukene er blitt langt mer positiv, er ikke først og fremst en valgkampstrategi, sier hun.

- Vi hadde en dårlig høst, men har fått til veldig mye både før og etter det. Revidert nasjonalbudsjett var en veldig god start, sier Grande.

Stolt Hareide

Der Venstre-lederen i særlig grad trakk fram gründersatsingen som noe å være stolt av fra de siste fire årene, pekte KrF-leder Knut Arild Hareide på innsatsen innen skole, integrering og frivillighet.

Men i motsetning til Grande snakket KrF-lederen også om det han er mindre tilfreds med - som distrikts- og landbrukspolitikk. Han gikk heller ikke like langt som Grande i å antyde at KrF kan fortsette i rollen som støtteparti. De to partiene har den siste tiden skilt lag i flere store spørsmål på Stortinget.

- Vi tror det kan bli enda bedre med en sentrum-Høyre-regjering, der KrF inngår. Dette forplikter oss etter valget, sier Hareide, som understreker at Høyres Erna Solberg er den helt naturlige statsministerkandidaten for ham.

Fire partier

Statsminister Erna Solberg (H) innledet onsdagens pressekonferanse med å slå fast at regjeringen har lyktes i å gjøre Norge "grønnere, smartere og mer nyskapende".

- Til tross for oljeprisfall og migrasjonskrise går ledigheten ned og veksten opp, sa Solberg.

På spørsmål om hvorfor de fire partiene ikke benyttet anledningen til å presentere nye løfter eller nye satsinger, viste hun til at Stortinget denne våren har vedtatt flere saker som vil slå inn i neste periode.

- Mange av vedtakene er ikke gjennomført ennå, men de kan bli reversert og snudd på hodet dersom de rødgrønne overtar, tilføyde Jensen.

(©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!