- Skal knuse ekstremistene i Pakistan

President Pervez Musharraf vil renske hvert hjørne av landet. Sju drept i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hvert hjørne av Pakistan skal renskes for islamistiske ekstremister, lover president Pervez Musharraf.

Løftet kom timer etter at minst sju mennesker ble drept i to selvmordsangrep nordvest i landet mot politi- og regjeringsbygninger.

Samtidig spår en islamistleder islamsk revolusjon i landet.

Musharraf mener stormingen av Den røde moské var uunngåelig fordi moskeen var et senter for ekstremisme.

- Jeg er lei meg for de mange tapene av liv i denne operasjonen, men den var unngåelig for Pakistan, sier presidenten.

- Det er ikke slutt på terrorisme og ekstremisme i Pakistan. Vi har bestemt oss for at vi vil få bort ekstremisme og terrorisme uansett hvor det måtte eksistere. Det skal bekjempes i hvert et hjørne av Pakistan, understreket Musharraf i en tale til folket torsdag.

30 drept etter moske-storming

Minst sju mennesker ble drept i to selvmordsangrep nordvest i Pakistan i dag.

FULGT TIL GRAVEN:  En stor menneskemengde omringer ambulansen som har med liket av den tidligere moskelederen
Abdul Rashis Ghazi, som ble gravlagt i Basti Abdullah i dag. Foto: Reuters/Asim Tanveer/Scanpix.
FULGT TIL GRAVEN: En stor menneskemengde omringer ambulansen som har med liket av den tidligere moskelederen Abdul Rashis Ghazi, som ble gravlagt i Basti Abdullah i dag. Foto: Reuters/Asim Tanveer/Scanpix. Vis mer

Den ene angrepet var rettet mot kontoret til den pakistanske sentralregjeringens øverste representant i stammeregionen Nord-Waziristan. To personer ble drept, ifølge en lege som jobber på et sykehus i området.

En bombeeksplosjon i byen Swat kostet tre politimenn livet, ifølge en kilde i politiet. I tillegg ble to av selvmordsbomberens medhjelpere drept.

Til sammen er nesten 30 mennesker drept i forskjellige angrep mot regjeringsbygninger og soldater i stammeområdene vest i Pakistan etter at hæren begynte sin aksjon rettet mot Den røde moské i hovedstaden Islamabad.

I løpet av de neste seks månedene vil sikkerhetsstyrkene langs den pakistansk-afghanske grensen bli utstyrt med moderne våpen, inkludert stridsvogner, for å være klar for kampen mot terrorismen, sier presidenten.
- Kampene fortsetter
Maulana Abdul Aziz, moskélederen som ble arrestert da han forsøkte å rømme utkledd i burka, fikk lov til å delta i broren Abdul Rashid Ghazis begravelse torsdag. Han lovte at kampene vil fortsette.

- Det som har skjedd de siste dagene, er ikke skjult for noen. Hvis Gud vil, vil Pakistan oppleve en islamsk revolusjon snart. Martyrenes blod vil bære frukter, sa Aziz.

- Vi vil ikke bøye oss for undertrykkende ledere. Kampen vår vil fortsette. Det er mange Ghazier igjen til å bli martyrer, fremholdt han.


Roste hæren
Musharraf roser hæren for innsatsen under stormingen av Den røde moské og sier moskeen og den islamske skolen for kvinner nå er blitt «fri fra terrorister». Han oppfordrer de mange tusen islamske skolene, eller madrassaene, i landet til moderasjon.

- Jeg ber menneskene som styrer disse skolene, de religiøse lederne, om å lære bort de ekte verdiene av islam og ta tankene bort fra ekstremisme, fremholdt Musharraf.


Gravlagt
Militante islamister som ble drept under stormingen av moskeen i Islamabad, ble gravlagt torsdag, mange uten slektninger til stede.

Pakistanske medier melder at tallet på drepte er mye høyere enn det myndighetene opererer med. Hundrevis av lik ble brakt fra likhus til to gravplasser i utkanten av byen, ifølge pakistanske Daily Express.

De offisielle dødstallene etter de siste dagenes kamper ved moskeen er satt til 75 opprørere. I tillegg ble ni soldater drept. Den pakistanske hæren sier at forkullede lik av 19 personer drept under stormingen kan inkludere kvinner og barn. (NTB-DPA-AP-AFP - Reuters).

UTEN BURKA: Maulana Abdul Aziz, moskélederen som ble arrestert da han forsøkte å rømme utkledd i burka, fikk lov til å delta i broren Abdul Rashid Ghazis begravelse.
GJØR KLART: Pakistanske arbeidere bærer kistene til soldatene som ble drept under stormingen av Den røde moske i Islamabad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer