Skal knuse korrupsjon

- Jeg er svært glad for denne æren som er vist meg, sier den fransk-norske forhørsdommeren Eva Joly. I dag ble det klart at hun flytter hjem til Norge og blir rådgiver for regjeringen, etter å ha etterforsket korrupsjonsmistenkte samfunnstopper i Frankrike i ni år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joly gleder seg til å jobbe forebyggende mot hvitvasking og korrupsjon.

- Vi veit hvilke mål vi har og vet nesten hvilke midler vi skal bruke, sier Joly, som beskriver teamet sitt som «en liten kommandogruppe».

Hun møtte justisminister Odd Einar Dørum da hun var i Norge i høst og skulle lansere boka si «Korrupsjonsjeger», som hun skrev sammen med Dagbladets Vibeke Knoop Rachline.

Gro Eva Farseth Joly (57) er født på Grünerløkka i Oslo. Hun flyttet til Frankrike som 20-åring, giftet seg med en franskmann, fikk to barn, og studerte samtidig juss. Hun har jobbet med ulike rettsområder, både som statsadvokat og som jurist i Finansdepartementet. I 1994 begynte hun i påtalemyndighetens økokrimavdeling i det franske justisdepartementet. Nå blir hun rådgiver for regjeringen.

Dørum og Joly har møtt hverandre ved flere sosiale tilstelninger etter i høst.

- Ideen om at vi skulle gjøre noe sammen ble gradvis utviklet. Men de reelle samtalene begynte for kort tid siden, sier Dørum.

Joly tror ikke korrupsjon har samme grobunn i Norge som i Frankrike.

- Den latinske kulturen der tilgivelse kan kjøpes, er litt annerledes enn den protestantiske der tilgivelse er et spørsmål for den enkelte og skaperen. I Norge er også inntektene offentlige, så skattedirektøren bor «rett over veien». I Frankrike er skattelistene hemmelige, sier Joly.

- Men vi lever i en globalisert verden, og den kulturen som lenge har beskyttet Norge vil ikke nødvendigvis gjøre det i framtida.

Joly ble tidligere i år kåret til «Årets Europeer». Hun avsluttet tidligere i år åtte års etterforskning av Europas største korrupsjonssak, den såkalte Elf-affæren.

Joly har også tildigere stilt sin kompetanse på korrupsjon og økonomisk kriminalitet til rådighet for norske politikere. I 2001 spurte daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland henne til råds om mulige tiltak.

DREVEN KORRUPSJONSJEGER: Eva Joly har stilt franske samfunnstopper til veggs. Nå skal hun hjelpe regjeringen Bondevik å stanse internasjonal korrupsjon og pengevask.