BEVIS-JAKT :  Norske myndigheter samarbeider nå med Irak og kurdere for å finne bevis mot fremmedkrigerne. Foto: WELAYAT TARABLOS, HO/AFP
BEVIS-JAKT : Norske myndigheter samarbeider nå med Irak og kurdere for å finne bevis mot fremmedkrigerne. Foto: WELAYAT TARABLOS, HO/AFPVis mer

Skal knuse terroristene med bevissamarbeid

Sammen med Irak, Kurdistan og USA vil norske myndigheter sikre bevis mot norske terrorister som herjer i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Jøran Kallmyr i Justis- og beredskapsdepartementet har vært på hemmelig reise til Irak.

Der har Kallmyr fått aksept for et tett internasjonalt samarbeid, for å framskaffe bevis mot de norske fremmedkrigerne som har reist til Midtøsten og slutten seg til de ekstremistiske terrorgruppene.

Norge ønsker å samarbeide tett med myndighetene i Irak, de kurdiske selvstyringsmyndighetene og amerikanerne i jakten på bevis mot terroristene.

- Krigsforbrytere skal tas -Problemet er at det kan være vanskelig å finne sikre bevis mot terroristene. Nå har irakerne, ved justisminister Haydar Alzamly, kurderne ved justisminister Sinan A. Chalabi, innenriksminister Karim Sinjari sagt ja til å bidra til et tett samarbeid mellom Irak og Norge om å sikre bevis.

Kallmyr har også tatt opp dette som et viktig tema i møte med statssekretær Francis X. Taylor i amerikanske Homeland Security.

- De som slutter seg til terrororganisasjonen og dreper, voldtar, begår krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten skal vite at de ikke slipper unna. De skal stå til ansvar for sine handlinger. Derfor er det viktig at vi nå vil gå i gang med et samarbeid med irakiske og kurdiske myndigheter.

Sikre bevis - Hva betyr dette samarbeidet?

-Våre samarbeidspartnere har sagt ja til å  å hjelpe til med å samle inn bevis, slik at vi får straffet krigsforbryterne, om de vender tilbake til Norge.

- Bevisene må selvsagt vurderes av norsk politiet, og påtalemyndighetene som avgjør om straffesak skal reises mot fremmedkrigere. Det er derfor viktig at vi får beviser som er uomtvistelige og kan brukes i norsk rett. Et slikt samarbeid er derfor alle er tjent med, sier Kallmyr.

Statssekretæren understreker at norske myndigheter har en god dialog med kurdere og irakiske myndigheter.

- Norge ingen «frihavn»
- Vi ønsker ikke at fremmedkrigere som er ansvarlig for grusomme handlinger skal få et fristed i Norge. Derfor er det viktig at vi får sikret bevis, noe som er en forutsetning for at man kan straffeforfølge fremmedkrigerne, sier Kallmyr.

Ved siden av det arbeidet med å få til et tettere samarbeidet med irakerne og kurderne vil statssekretær Jøran Kallmyr fortsette det nære samarbeidet via Interpol og Europol.

- Dette samarbeidet er viktig, og vil bidra til at terroristene ikke får en «frihavn» i Norge.

- Hva med de med norsk tilknytning som har reist til Syria?

- Situasjonen i Syria er vanskeligere enn i Irak, siden det er mer krevende å etterforske der. Likevel vil det  ved hjelp av et tett internasjonalt samarbeid også være mulig å samle inn bevis mot de som begår drap, voldtekter og krigsforbrytelser i Syria, sier Kallmyr.

STRAFFES:  Statssekretær i justisdepartementet Jøran Kallmyr har fått aksept fra Irak og Kurdistan om å samarbeide for å finne bevis mot de norske ekstremistene som herjer i Midtøsten.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STRAFFES: Statssekretær i justisdepartementet Jøran Kallmyr har fått aksept fra Irak og Kurdistan om å samarbeide for å finne bevis mot de norske ekstremistene som herjer i Midtøsten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer