Skal konkurrere med kjappe værmeldinger

Nå er det slutt med været til sjøs og værstatikk på radio. Meteorologisk institutt har blitt enige med NRK om å droppe faguttrykkene for å popularisere værmeldingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravene til brukervennlige værvarsler blir stadig større, noe meteorologene på Blindern har tatt konsekvensen av.

Været på NRK TV og i NRK radio er det siste året blitt modernisert.

Konkurransen om TV-seere og radiolyttere er beinhard - også når det gjelder værmeldingene. Stadig flere kaster seg inn i konkurransen om å få melde været i etermediene. Ved Meteorologisk intitutt velger man ikke å sitte stille og se på at konkurrenten - Siri Kalvigs Storm Weather Center AS - kaprer kunder.

I stedet velger meteorologene å ta opp kampen, og tar i bruk nye medier og virkemidler.
Noe tilsvarende ble gjort i fjor da værvarslet på NRK TV ble lagt om og visualisert. Den tradisjonelle meldinga blir i større grad skiftet ut med værintervjuer av meteorologene.

- Dette er en konsekvens av økt konkurranse. Pluss at NRK - som er en stor kunde hos oss - klart ga uttrykk for at de ønsket en endring, sier regionnestleder Ole Nielsen ved Meteorologisk institutt (DNMI).

DNMI har 65 ansatte, og driver døgnkontinuerlig tre steder i landet.

- Det er litt tidlig å si hvor skarp konkurransen blir. Det var først 1. april at Storm Weather Center begynte å selge egne værvarsler. Tidligere laget de sine varsler på innkjøpte rådata fra oss. Grunnen til at vi nå går ut med nye satsninger er ønsket om å være føre var, fortsetter Nielsen.

Han legger til at Siri Kalvigs firma fortsatt kjøper noen tjenester fra DNMI - men i mindre grad enn tidligere.

Selv om værvarslene fra DNMI er blitt kortere og kjappere i formen, mener Nielsen at de kan forsvares faglig.
- Vi er blitt mer brukerorientert. Fordelene for oss meteorologer er at vi lærer oss å bli kjappere og mer poengterte i språk og framføring, sier han.

Men faren er at varslene kan bli for korte.

- Vi er av og til litt betenkte over at varslene skal være så korte som mulig. Tida kan bli for knapp til å få varslet været, mener Nielsen.
DNMI har ikke noe ansvar for presentasjonen av været på NRK TV. NRK har avtaler med enkelte meteorologer som presenterer TV-været på fritida.