Skal kontrollere meklerfirmaene

To Notar-selskaper i Bergen ble i går fratatt bevillingen. Nå vil Kredittilsynet jakte på eiendomsmeklere som driver egenhandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Kredittilsynet sier til Dagbladet at egenhandel vil få spesiell fokus når det blir foretatt tilsyn i eiendomsmekler-bransjen i år.

-  Vi har bestemt oss for å være spesielt grundige på dette punktet. Lovgivende myndigheter har alt skjerpet inn kravene som forbyr egenhandel ved at meklerforetak tjener penger på en prisstigning ved å handle med nærstående personer. Det kan være egen familie eller andre som står meklerne nær, og som har interesse av en prisstigning, sier Bunæs.


Notar Eiendom Bergen AS og Notar Nybygg Bergen AS fikk beskjed om ikke å igangsette flere budrunder i går.

-  Vi avslutter foretaksbevillingene for disse to selskapene, som må regnes som betydelige aktører på eiendomsmarkedet i Bergen. Det betyr at de ikke kan påta seg nye oppdrag, men at de får avslutte oppdrag de har for kunder med frist 1. mars, sier Bunæs.

Fikk tips

De to selskapene er de største selskapene Notar har i Bergen, med 20 ansatte. I går kveld pågikk det hektisk aktivitet i lokalene.

-  Vi fikk tips fra personer i eiendomsmarkedet og har jobbet med denne saken siden sist sommer. Det dreier seg om at det er blitt drevet butikk i butikken. De har påtatt seg salg av prosjekterte leiligheter, og har i noen tilfeller solgt til personer som har hatt nær tilknytning til de to meklerforetakene. Kort tid etterpå er eiendommene blitt solgt videre med fortjeneste, og noe av denne fortjenesten har blitt igjen i meklerforetakene, forklarer Bunæs.

Disse personene skal ha stått på lønningslista til de to Notar-selskapene. Fra 2002 til 2004 har Notar-selskapene hatt to store prosjekter med 100 leiligheter for salg i Bergen. 12 til 14 av leilighetene skal ha blitt solgt på denne måten, som en form for egenhandel.

-  Krevende jobb

-  Den slags virksomhet kan vi ikke akseptere. Vi mener disse tilfellene er så grove at vi valgte å tilbakekalle bevillingene. Det er sjelden kost, men slikt kan undergrave tilliten til hele bransjen. Derfor vil vi også undersøke om dette foregår i andre selskap enn Notar, forteller Bunæs. Han legger til at det har vært en krevende jobb å granske virksomhetene da de har funnet svært mangelfull føring av meklingsjournaler.

Det har hittil ikke vært aktuelt å politianmelde forhold i Bergen.

MÅ STENGE: Det pågikk hektisk aktivitet i kontorene til Notar på Bryggen i Bergen i går kveld. Foretaksbevillingen ble inndratt i går ettermiddag.
GRANSKER FLERE: Eirik Bunæs i Kredittilsynet.