Skal Kristin unngå at Carl I. griper klubba, må hun styre unna alle disse fy-ordene

Når Stortingets visepresident Carl I. Hagen hører ord som «dustete», «sludder», «tilslaskede» og «humbug», slår han med klubba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje ikke så rart at Stortingets debatter utløser flere gjesp enn skarpe replikkvekslinger.

En stortingsrepresentant kan i teorien tillate seg å si de verste ting fra Stortingets talerstol uten å risikere straffeforfølgning.

Men streng indre justis har skapt en - etter manges mening - svært blodfattig parlamentarisk sedvane. En opphisset opposisjonspolitiker kan for eksempel ikke tillate seg å karakterisere regjeringens politikk som «landeveisrøveri og humbug» uten å bli klubbet ned av visepresident Carl I. Hagen.

Hagen frykter pinlige forsnakkelser fra Stortingets talerstol.
 

Derfor har han delt ut et A4-ark til hver enkelt Frp-representant med eksempler på typisk uparlamentariske ord og uttrykk.

-  Nyttig redskap

Frp-formann Hagen vil ikke ha så mye prat om saken. Han sier lista ble utarbeidet av Stortingets sekretariat for noen år siden, og at han syntes det var lurt å gi sine partifeller et innblikk i hva de burde unngå å si fra Stortingets talerstol.

-  Dette er ikke min liste. Langt derifra. Men uerfarne representanter kan ha nytte av å vite hvor grensen går, sier Hagen til Dagbladet.

Han husker ikke i farten om det er noen representanter som utmerker seg med særlig grovt språk.

-  Det er først og fremst de nye representantene som kan ha problemer med å innordne seg parlamentarisk skikk og bruk. For eksempel må mange gjøres oppmerksom på at de snakker til presidenten og ikke til enkeltstatsråder eller representanter når de står på Stortingets talerstol, sier Hagen.

«Gedigen smørje»

Lista over ord og uttrykk som tidligere er blitt påtalt viser at representantenes verbale spillerom er svært begrenset. Du blir klubbet ned dersom du forsøker deg med følgende karakteristikker:

«Latterlighetens skjær», «arroganse», «dustete» «tøv», «sludder», «visvas», «tilslaskede», «vulgærpropaganda», «høl i hue», «sprøyt», «feig» eller «blå i trynet».

Det er også verdt å merke seg at du får påtale dersom du mener regjeringen «tisse(r) i buksa for å holde seg varm», eller at for eksempel finansminister Kristin Halvorsen er en «juksemaker pipelort - (som) tar igjen og gir bort», eller at regjeringen prøver seg på et «politisk voldtektsforsøk».

I andre lands nasjonalforsamlinger går representanter til fysiske angrep på hverandre når de blir uenige.

Men i Norge kan du ikke engang si «banalt», «bakstreversk» eller «reinspikka tullprat» når du er uenig med sistnevnte taler.

Carl I. Hagens liste viser videre at kunnskap- og oppvekstminister Øystein Djupedal slipper å bli kalt «analfabet», miljøvernminister Helen Bjørnøy slipper karakteristikken «internasjonal klimaklovn» og barne- og familieminister Karita Bekkemellem kan føle seg trygg på at hun aldri vil bli kalt «divaen fra Arbeiderpartiet».

En stortingsrepresentant kan faktisk ikke engang kalle broderfolket i øst «söta bror».

-  Må tåle mer

SVs parlamentariske leder, Inge Ryan, kommer fra Namsskogan i Nord-Trøndelag. Han mener parlamentarisk skikk i Norge ikke tar høyde for språklige forskjeller i vårt langstrakte land.

-  En nordlending eller en vestlending har et saftigere språk enn en østlending. Ord som «fiksfakseri» eller «lureri» er jo ikke støtende. Jeg mener det må være lov til å sette litt farge på en stortingsdebatt. Men jeg er jo absolutt mot å tillate nedsettende personkarakteristikker eller bannskap, sier Ryan. Fra sin tid som ordfører i Namsskogan kan han huske kraftfulle debatter og saftige uttrykk.

-  Jeg husker jeg måtte bruke klubba en gang da en mann bannet så det rant av ham. Grensen gikk ved banning og svært nedsettende personkarakteristikker, sier Ryan.

Frp\'s nye stjerne, finanspolitiker Ulf Leirstein fra Moss, er langt på vei enig med Ryan.

Leirstein synes Stortinget godt kunne tillate seg litt mer «farge» på debattene.

-  Carl I. Hagens liste er god å holde seg til, men mange av fy-ordene burde strengt tatt vært strøket fra lista. Halvparten av de såkalt uparlamentariske karakteristikkene har jeg selv brukt en eller flere ganger i løpet av mine 14 år i Moss bystyre, sier Leirstein.

Han har merket seg at det er dårlig parlamentarisk skikk å si «divaen fra Arbeiderpartiet».

-  Jeg lurer på om jeg kan si «divaen fra SV» om finansministeren, sier han.

KUTYMEVOKTER: Stortingets visepresident Carl I. Hagen følger med mens finansminister Kristin Halvorsen taler i Stortinget i forrige måned.