FÅR KUTT-KRITIKK: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) får kritikk for at hans effektiviserings-reform fjerner meningsfylt innhold fra fengselsoningen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FÅR KUTT-KRITIKK: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) får kritikk for at hans effektiviserings-reform fjerner meningsfylt innhold fra fengselsoningen. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Får fengsels-refs:

- Skal kutte byråkrati, men kutter innhold

Arbeiderpartiet mener regjeringens avbyråkratiseringsreform kutter tilbudet i fengslene, ikke byråkrati.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kriminalomsorgen er de siste årene pålagt store kutt på sine budsjetter for neste år gjennom regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE-reformen).

SAVNER PROGRAMMER: Jonas Russell soner en dom for psykisk medvirkning til vold. Han savner programmer som gir de innsatte muligheten til å jobbe med sin egen situsjon. Foto: Bjørn Langsem
SAVNER PROGRAMMER: Jonas Russell soner en dom for psykisk medvirkning til vold. Han savner programmer som gir de innsatte muligheten til å jobbe med sin egen situsjon. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

I fjor var kuttene på 33,7 millioner kroner. I år er det foreslått kutt på 23 millioner.

- Vi ser at kuttene går utover innholdet og gjør soningsforholdene tøffere for innsatte og ansatte. Det er en svært dårlig politikk overfor Kriminalomsorgen, mener Maria Aasen-Svendsrud, justispolitiker for Ap på Stortinget.

Nedgang i programmer

Det har vært en nedgang i antallet innsatte på programmer som rus og trafikk, sinnemestring og alternativer til vold på 6 prosent fra 2015-2016, en type program som blant annet innsatt i Oslo fengsel, Jonas Russell etterlyste i Dagbladet i går.

- Det skal være en rehabiliterende bit, men det er rein oppbevaring. Vi burde fått noen flere verktøy til å jobbe konkret med situasjonen vår, sier han til Dagbladet.

Ifølge Ap-politikeren viser nedgangen at innholdet som skal bidra til å rehabilitere de innsatte som svekkes.

KRITISK TIL OSTEHØVELKUTT: Maria Aasen-Svendsrud i Arbeiderpartiet.
KRITISK TIL OSTEHØVELKUTT: Maria Aasen-Svendsrud i Arbeiderpartiet. Vis mer

- Det handler om sinne – og rusmestring, kjempeviktige ting som skaper et innhold i soningen. Når det kuttes blir innholdet tatt ut. I tillegg velger regjeringen å forsterke dette ved samtidig å kutte i støtten til de frivillige organisasjonene i Kriminalomsorgen.

- De kutter ikke i byråkratiet, de kutter i tilbudet, mener hun.

Avviser kritikken

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) avviser imidlertid kritikken.

– Det er ingenting som viser at det er mindre aktivisering i fengsel nå enn da ABE-reformen ble innført. Kriminalomsorgen jobber derimot svært målrettet med en egen arbeidsdriftsstrategi, med målsetning om 90 prosent heltidsaktivisering av innsatte i løpet av 2018. Vi øker også kvaliteten på tilbudet som gis, mener han.

Ifølge Kriminalomsorgens årsrapport økte antallet døgn med aktivitet for de innsatte med to prosent i fjor. Jstisministeren sier de gjennom fornying av bygningsmasse har ført til at det blir bedre tilrettelagt for aktivisering.

– Da vi stengte Oslo avdeling A og opprettet nye avdelinger ved Ullersmo fengsel og Indre Østfold fengsel tidligere i år, gikk vi fra lav til nesten hundre prosent aktivisering, sier Amundsen.

Justisministeren sier videre at regjeringen prioriterer tiltak som bidrar til bedre rehabilitering og tilbakeføring av domfelte.

– Vi har i vår regjeringsperiode etablert tre nye stifinnerenheter for rusbehandling, fengselshelsetjenesten er styrket og tilgang på fagutdannet personell i kriminalomsorgen har økt. Regjeringen har også nylig lagt frem en Nasjonal strategi for samordnet tilbakeføring etter gjennomført straff, framholder han.

Ansatte advarer

Men til tross for de over nevnte resultatene, advarer også fagforeningene i fengslene mot kuttene, som er kommet parallelt med en økning i antallet registrerte volds og trusselhendelser mot fengselsansatte.

- Når ansatte melder at det er blitt en tøffere og vanskeligere arbeidshverdag må vi ta det alvorlig, sier Ap-politikeren.

Hun viser til at økt bruk av elektronisk kontroll – fotlenkesoning – har endret miljøet i fengslet.

- Vi har en endret struktur med blant annet økt bruk av fotlenke, som vi er for, men det gjør at vi får en mer homogen gruppe i fengslene. Innsatte som før var til stede som kunne bidra positivt til kulturen og miljøet i fengslene er lyttet ut. Det er bra for enkeltpersonen, men det må følges opp med mer ressurser, sier hun.

Ap jobber nå med sitt alternative budsjett, og Aasen-Svendsrud lover at det vil inneholde mer penger til Kriminalomsorgen enn regjeringens.

- Målet er effektivisering og mindre byråkrati, er ikke det bra?

- Vi vil alltid jobbe for at staten skal drive mer effektivt, men flate ostehøvelkutt i sektoren er ikke måten å gjøre det på. Mindre byråkrati er bra, men det er ikke det de kutter, de kutter direkte i bidragene til Kriminalomsorgen.