Jonas Gahr Støre tok selvkritikk på LO-konferanse

Skal kutte «pervers» målstyring

- Ap har ofte vært systemets parti og ikke sett hverdagen til arbeidsfolk godt nok, sier Jonas Gahr Støre. Nå vil han legge om kursen.

TAR OPPGJØR: Ap-leder Jonas Gahr Støre tok selvkritikk og oppgjør med «New Public Management»-tenkningen i styringen av offentlig sektor og reformer i staten. Han varsler ny politikk for staten dersom Ap får makt i 2021. Foto:Terje Bendiksby / NTB scanpix
TAR OPPGJØR: Ap-leder Jonas Gahr Støre tok selvkritikk og oppgjør med «New Public Management»-tenkningen i styringen av offentlig sektor og reformer i staten. Han varsler ny politikk for staten dersom Ap får makt i 2021. Foto:Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GOL (Dagbladet): I en tale til statsansatte på den tradisjonelle kartellkonferansen på Gol i dag tok Ap-lederen et oppgjør med «New Public Management-tenkningen» i offentlig sektor.

- Å styre etter mål har blitt til en pervers, detaljert målstyring som ikke tjener noen, sa Støre.

«New Public Management» forbindes med Tony Blair og påvirket Aps politikk og reformer av offentlig sektor under Jens Stoltenbergs første regjering fra 2000 til 2001. Den har blitt kraftig kritisert fra fagbevegelsen, særlig Fagforbundet.

Nå vender altså Støre ryggen til denne tenkningen. I talen varslet han en ny arbeidsgiverpolitikk for staten med Ap i regjering og erkjente at partiet har gjennomført reformer i statlig sektor med litt for mye av en «ovenfra og ned-holdning».

Selvkritikk

- Vi må begynne med en god dose selvkritikk. Arbeiderpartiet har for ofte vært på systemets parti, og ikke alltid vært oppmerksomme nok på arbeidshverdagen til ansatte i offentlig sektor, sa Støre.

Han sa at Ap i perioder har viet mer oppmerksomhet til omorganiseringer enn til reformer «nedenfra».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer