Skal kvinner kvoteres til kommunestyret?

Det vil Regjeringen vurdere. Hva mener du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo har høyest kvinneandel i bystyret etter valget, men i Vest-Agder er ståa betydelig verre. Fylket er det i landet med lavest kvinneandel i kommunestyrene.

Les alt om kommunevalget

Det er dobbelt så mange menn som kvinner i kommunestyrene i de 15 kommunene i Vest-Agder. Bare 33,5 prosent av representantene er kvinner, mens 66,5 prosent er menn.

Det kommer fram av en oversikt Likestillings- og diskrimineringsombudet har utarbeidet etter kommune- og fylkestingsvalget.

Til sammenligning har Oslo en kvinneandel på 45,8 prosent - nær halvparten av representantene i bystyret er kvinner. Det var en framgang på hele 8,5 prosentpoeng sammenlignet med valget for fire år siden.

Les om Kristin (17) som ble valgt inn

Sirdal i Vest-Agder har bare 10,5 prosent kvinner og er den kommunen som ender nederst på den lite flatterende listen. I andre enden ligger Etnedal i Oppland, hvor to tredjedeler - 66,7 prosent - av representantene er kvinner.
Svak framgang
Kvinner utgjør totalt 37,4 prosent av landets nyvalgte kommunestyrerepresentanter. Det er en økning på 1,9 prosentpoeng fra forrige lokalvalg i 2003.

Ombudet tar forbehold om at tallene kan bli noe endret på grunn av problemene med opptelling i rundt 50 kommuner. Tendensen er likevel klar, mener likestillingsombudet.

- Det går veldig sakte framover, sier Beate Gangås.

IKKE FORNØYD: Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp) vil vurdere kvotering av kvinner inn i kommunestyrene. Foto: Kristin Svorte /Dagbladet
IKKE FORNØYD: Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp) vil vurdere kvotering av kvinner inn i kommunestyrene. Foto: Kristin Svorte /Dagbladet Vis mer

Hun har nå sendt tallene til kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp) sammen med et krav om at myndighetene må gjøre mer for å øke kvinneandelen. Et av kravene går ut på at valglister ikke bør godkjennes med mindre begge kjønn er representert med 50 prosent.


Vil utrede
Åslaug Haga sier i en kommentar at hun ikke er fornøyd med en kvinneandel på 37,4 prosent, og at hun nå vil utrede mulige tiltak for øke andelen.

- Per i dag har valgloven ingen regler for kjønnsrepresentasjon på listeforslag. Jeg vil blant annet utrede om vi bør innføre slike krav for å sikre at flere kvinner deltar, for å få større bredde i visjoner og synspunkter i lokalpolitikken, sier Haga.

Likestillingsombudets oversikt viser store lokale variasjoner, også sammenlignet med forrige valg. I Kautokeino ble for eksempel kvinneandelen halvert fra 2003 til 2007, og er nå på 15,8 prosent.

Etnedal kommune, som har høyest kvinneandel i landet, gjorde et voldsomt byks fra 41,2 prosent i 2003 til 66,7 prosent i år. I Loppa kommune i Finnmark skjedde omtrent det samme. Der steg kvinneandelen fra 40 prosent i 2003 til 60 prosent i år.


(NTB)