Skal lære foreldre barneoppdragelse

Sjefen for det norske barnevern, Ann-Marit Sæbønes, er bekymret over økningen i antall barnevernsbarn. Aldri før har så mange hatt behov for hjelp fra barnevernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2004 fikk 37 650 barn og unge barnevernstiltak, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er 1650 flere enn året før.

-  Dersom økningen fortsetter, er det ikke mange år før alle barn i Norge har ett barnevernstiltak, sier direktør Ann-Marit Sæbønes i Barne- ungdoms og familiedirektoratet. Barnevernets utfordring nå er å få mindre å gjøre.

Snakk sammen!

Sæbønes mener også at foreldre bør være åpnere om problemer de har med barna sine.

-  Jeg oppfordrer foreldre til å komme sammen og snakke om barna sine og dele erfaringer. Vi har mye å lære av hverandre.

Målet med kursene er å hindre at barn og foreldre får problemer.


-  Vi skal jobbe mer forebyggende. Jo tidligere vi kommer inn, jo mindre trenger vi å gjøre. Det er viktig å fange opp de som trenger hjelp allerede på helsestasjonen eller i barnehagen, sier hun.

-  Barnehager og helsestasjoner tar ikke ofte nok kontakt med barnevernet. De har plikt til å gjøre det. De fleste foreldre som får hjelp etter en slik melding er glade for det.

 BEKYMRET:  Barneverndirektør Ann-Marit Sæbønes er bekymret over at stadig flere barn trenger hjelp fra det offentlige. Foto: Mette Møller
BEKYMRET: Barneverndirektør Ann-Marit Sæbønes er bekymret over at stadig flere barn trenger hjelp fra det offentlige. Foto: Mette Møller Vis mer

Grenseløse barn

En av årsakene til at stadig flere barn og foreldre må ha profesjonell hjelp er manglende grenser, mener Sæbønes.

-  Vi bekymrer oss over utviklingen. Vi ser barn som mangler grenser. Det blir de utrygge av, sier hun.
 

Barnevernsdirektoratet vil sette i gang undersøkelser for å finne ut hvorfor det er så mange barn i barnevernet.

-  Vi har ikke undersøkt hva det er med samfunnsstrukturen som gjør at så mange flere trenger hjelp. Det skal vi finne ut, sier Ann-Marit Sæbønes.

For to år siden var hun nyansatt direktør i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet. Da lovet hun at barnevernet skulle bli åpnere mot samfunnet, mot foreldre, mot barna og mot media. Hun ga seg selv to år på å åpne etaten.

Et åpnere barnevern

-  Vi har fått et åpnere barnevern, sier Sæbønes. Hun har vært med på å sørge for at barnevernsansatte har blitt kurset i kommunikasjon. I 13 fylker og 100 kommuner har det blitt holdt kurs om det å være åpen. Resultatet er at barnevernet har kommet seg ut av kontorene og inn på skoler, barnehager og andre steder hvor barn er.

-  De som har vært på kurs er blitt stimulert til å være åpen mot samfunnet. Vi skal ikke skamme oss over det vi jobber med og ikke være redde for å få kritikk. Barnevernet trenger kritisk lys mot seg. Det kan gjøre oss bedre, sier Sæbønes.

-  Det er viktig å gi foreldre oppdragerkompetanse. Vi har allerede startet opp foreldrekurs i mange kommuner, og nå skal vi intensivere det arbeidet, sier hun.