CEPI

Skal lage hastevaksine mot skrekkviruset

Oslo-baserte CEPI igangsetter tre programmer for å utvikle vaksiner etter virusutbruddet i Kina.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS/OSLO (Dagbladet): CEPI, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, kunngjorde klokka 15 i dag i Davos igangsetting av tre programmer for å utvikle vaksiner mot det nye coronaviruset, nCoV-2019.

Det framkommer av en pressemelding fra den internasjonale organisasjonen som har hovedsete i Oslo.

Til nå har 25 personer mistet livet og minst 616 personer er smittet i virusutbruddet som startet i den kinesiske byen Wuhan, skrev Dagbladet tidligere i dag.

Viruset er nå påvist også i Japan, Filippinene, Sør-Korea, Taiwan, Thailand og USA samt Hongkong og Macau.

Vaksineprogrammene vil utnytte såkalte hurtige responsplattformer som allerede eksisterer og allerede er støttet av CEPI, så vel som et nytt partnerskap, i utviklingen av en vaksine mot den mystiske virussykdommen.

Jeremy Farrar, direktør i Welcome Trust, sier under pressekonferansen i Davos at det fortsatt er mye som er veldig usikkert: som hvor på skalaen «fra influensa til SARS» viruset befinner seg.

- Vi aner ikke hvilken retning dette vil ta. Det er stor usikkerhet, og derfor må vi ta det på alvor - uten å få panikk, sier Farrar.

UTVIKLER VAKSINER: Den internasjonale organisasjonen CEPI kunngjorde torsdag ettermiddag igangsetting av tre programmer for å utvikle vaksiner mot det nye coronaviruset. Det skjedde under en pressekonferanse i forbindelse med World Economic Forum i Davos. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
UTVIKLER VAKSINER: Den internasjonale organisasjonen CEPI kunngjorde torsdag ettermiddag igangsetting av tre programmer for å utvikle vaksiner mot det nye coronaviruset. Det skjedde under en pressekonferanse i forbindelse med World Economic Forum i Davos. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

- Handle raskt

Målet er å fremme vaksinekandidater til klinisk testing så raskt som mulig, heter det i pressemeldingen.

Vaksineutviklingsarbeidet vil bygge videre på eksisterende partnerskap med Inovio og University of Queensland. I tillegg kunngjør CEPI i dag et nytt partnerskap med Moderna, Inc. og U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

«Alle disse er banebrytende teknologier designet for å fremskynde utviklingen av vaksiner mot nye trusler som nCoV-2019», heter det.

DØDSVIRUSET: Svenske Amie, som bor i Kina, filmet denne videoen. Like i nærheten av der hun bor har det blitt påvist flere tilfeller av viruset som har herjet i Kina de siste ukene. Reporter: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

- Gitt den raske globale spredningen av nCoV-2019-viruset, trenger verden å handle raskt og enhetlig for å håndtere denne sykdommen. Vår intensjon med dette arbeidet er å utnytte vårt arbeid med MERS-coronavirus og raske responsplattformer for å framskynde vaksineutviklingen, sier konsernsjef Richard Hatchett i CEPI.

CEPI ble opprettet 2017 i kjølvannet av Ebola-epidemien i Vest-Afrika som kostet 11 000 menneskeliv.

Organisasjonen ble lansert av regjeringene i Norge og India, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellome Trust og Verdens Økonomiske Forum på bakgrunn av en bred enighet om at en internasjonal plan var nødvendig for å utvikle og ta i bruk nye vaksiner for å forebygge framtidige epidemier.

Samarbeider med WHO

Mandag kalte Verdens helseorganisasjon (WHO) inn til hastemøte om virusutbruddet i Kina.

CEPI er involvert og har overvåket situasjonen nøye helt siden de første tilfellene ble rapportert. Organisasjonen jobber tett med Verdens helseorganisasjon.

- Det er ingen garantier for suksess, men vi håper dette arbeidet kan gi et betydelig og viktig skritt framover for å utvikle en vaksine mot denne sykdommen. Vår ambisjon med disse teknologiene er å bringe et nytt patogen fra gensekvens til klinisk testing på 16 uker - noe som er betydelig kortere tidsaspekt enn der vi er nå, sier Hatchett.

Ideen er at man kan bruke coronavirusvaksiner under utvikling som utgangspunkt i utviklingen av vaksine mot det kinesiske viruset.

Det nye coronaviruset representerer den første nye epidemiske sykdommen av viss betydning som har brutt ut siden CEPI ble grunnlagt i Davos i 2017.

Norge største investor

Fram til i dag har CEPI sikret investeringer på over 750 millioner amerikanske dollar.

Norge er største investor med et bidrag på 178 millioner dollar.

Organisasjonens hovedsete er i Oslo, men den har også kontorer i London og Washington DC.

Andre investorer er Japan, Tyskland, Belgia, Canada, Storbritannia, Australia, EU-kommisjonen, Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer