Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal lage miljøvennlige våpen

- Vi har plikt til å forsikre at våre våpen blir brukt riktig, og at de ikke gjør varig skade, sier British Aerospace. Hva synes du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske våpenprodusenten British Aerospace er en av verdens største leverandører av våpen.

De har blant annet utviklet jagerflyet Typhoon og er tungt inne i Joint Strike Fighter.

De har kjøpt opp United Defense, som produserer Bradley-stridsvogner for det amerikanske militæret, og de bygger også krigsskip og ubåter.

Nå vil de levere miljøvennlige våpen, melder BBC

Blant forslagene som er kommet inn til nye prosjekter er blyfri ammunisjon og organiske eksplosiver.

Minske drivstoffbruken

- Vi ser nå over alle områdene der vi bygger og produserer, og vi prøver hele tiden å forbedre oss, sier Deborah Allen, miljøsjef hos British Aerospace til BBC.

- Vi vil prøve å minske drivstoffbruken hos våre jagerfly, og vi vil se om vi kan endre sammensetningen i alle eksplosiver, slik at vi kan minske risikoen for miljøskader, sier hun.

Alle foto: Scanpix
Alle foto: Scanpix Vis mer

Noen av endringene er ment å gjøre våpnene mer nøyaktige, slik at sivile tap kan reduseres, andre for å minske utslipp i naturen.

Det er også poenget bak blyfri ammunisjon. Og miljøsjefen sier at dette delvis er et resultat av at folk blir mer miljøbevisste.

- Vi har plikt til å forsikre at våre våpen blir brukt riktig, og at de ikke gjør varig skade, sier hun.

Bombe uten bang

Et annet av prosjektene er beskrevet som en «bombe uten bang». Denne bomba er roligere enn konkurrentene, og ideen er at den som planter den ikke skal bli utsatt for unødige, skadelige kjemikalier.

- De skal være trygge å bruke, de skal detonere når de skal, og de skal gjøre det med et minimum av sivile tap, sier Allen.

- Den som bruker bomba skal ikke utsettes for unødig risiko. Bruk av bomber er uheldigvis en del av den moderne verden. Vi må forsikre oss om at våre kunder er trygge når de bruker dem.

Framtidsforskeren Sarah Bentley er positiv til utviklingen av de miljøvennlige våpnene.

image: Skal lage miljøvennlige våpen

- Uansett hvor mye vi hater krig, er den en del av verden, og kriger bryter ut hele tiden. Jeg tror det vil være positivt om eksplosiver kunne vært mer miljøvennlige. Dersom en landmine kan råtne til gjødsel i løpet av 20 år, vil den kunne være med på å gi noe tilbake til miljøet, sier hun.

- Det er ironisk og selvmotsigende, men om alle våpen var laget på denne måten, ville det faktisk være av det gode.

MILJØVENNLIG? British Aerospace vil lage blyfrie kuler.
MINSKE RISIKOEN: - Vi vil se om vi kan endre sammensetningen i alle eksplosiver, slik at vi kan minske risikoen for miljøskader, sier selskapet.
Hele Norges coronakart