Skal legge fram finger- og fotavtrykkanalyser

Slik blir rettssaken mot den Sigrid-tiltalte 38-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg med på DBTV og i vårt Nyhetsstudio gjennom hele den første rettsdagen i sal 250 i Oslo tingrett.

I dag starter rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for å ha bortført og drept 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne i august i fjor.

Ifølge tiltalebeslutningen bortførte han 16-åringen den 5. august rundt klokka 00.17 ved Østensjø Kanvas barnehage i Oslo. Han fraktet henne i en bil til en lagerhall på Bryn i Oslo der han plasserte henne i en campingvogn inne i hallen, ifølge tiltalen. Der skal han drept henne før han på et tidspunkt pakket henne inn og forsøkte å gjemme liket i et skogholt nedenfor en skrent på Kolbotn i Akershus.

Jenta ble funnet 3. september. 38-åringen nekter straffskyld.

Skal overbevise Påtalemyndigheten mener i utgangspunktet at 38-åringen bør dømmes til tvungent psykisk helsevern da det er tvil om han tilregnelighet. Statsadvokaten tar i sin tiltalebeslutning uttrykkelig forbehold om at dette kan endre seg i løpet av rettssaken.

Uavhengig av tilregnelighetsspørsmålet skal aktor, statsadvokat Nina Marghot Prebe, overbevise Oslo tingrett om at 38-åringen drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Det er fra tidligere kjent at politiet har sikret seg blodspor etter jenta i og ved campingvogna 38-åringen hadde tilhold, men politiet har erkjent at de ikke vet når, hvordan eller hvorfor jenta ble drept.

- Jeg mener vi kan føre bevis for det som er beskrevet i tiltalen og kan gi tingretten best mulig grunnlag for å rette den riktige avgjørelsen, sier Prebe til Dagbladet.

FRAKTET VEKK: Politiet mener 38-åringen fraktet vekk liket av Sigrid Giskegjerde Schjetne i denne Volkswagen Passaten han hadde lånt av en kamerat. Foto: Privat
FRAKTET VEKK: Politiet mener 38-åringen fraktet vekk liket av Sigrid Giskegjerde Schjetne i denne Volkswagen Passaten han hadde lånt av en kamerat. Foto: Privat Vis mer

- Hovedspørsmålet i denne saken er ikke tilregnelighet men om man har funnet en drapsmann, svarer forsvarer John Christian Elden på spørsmålet om hvordan han vil forholde seg til tilregnelighetsspørsmålet. 

- Jeg vil gjøre det en forsvarer skal gjøre: Å utfordre alle deler av bevisbildet og se om det er tvil omkring straffeskyld, slik at ingen i norske domstoler skal dømmes uskyldig, sier han videre.

Statsadvokat Prebe ønsker ikke å kommentere hva slags bevis de vil føre for retten. I planene for retten legges det opp til at i underkant av 30 personer skal vitne i saken. Allerede første rettsdag skal drapsofferets far, Tom Schjetne, vitne. Etter han er det satt av halvannen dag til tiltaltes.

- Han regner med at det vil bli tøft, men det er noe vi har snakket mye om, sier bistandsadvokat Harald Stabell til NTB.

Selv om loven åpner for at de fornærmede kan forklare seg før en tiltalt i straffesaker, er det sjelden dette gjøres. Det vanlige er at den tiltalte er den første til å forklare seg.

- At han vitner før den tiltalte er også litt symbolsk, men det har samtidig sammenheng med kronologien i saken og er derfor helt naturlig, sier Stabell.

Fingeravtrykk Det er i utgangspunktet satt av cirka halvannen rettsdag til tiltaltes forklaring. Offerets foreldre har via sin bistandsadvokat, Harald Stabell, uttrykt at de er spent på 38-åringens forklaring i retten. Om den avviker fra hans politiforklaring og gir svar på noen av de mange ubesvarte spørsmålene i saken.

Blant hovedtemaene under hovedforhandlingen er de forskjellige stedene Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært, det være seg antatt bortføringsåsted på Østensjø, angivelig drapsåsted i lagerhallen på Bryn og funnstedet på Kolbotn.

I tillegg at retten etter planen skal på befaring på de tre stedene, vil det bli lagt fram en mengde dokumentasjon fra politiets undersøkelser fra stedene. Beslagsmengden har vært på høyde med 22. juli-rettssaken.

Fra drapsstedet og funnstedet skal det legges frem rapporter om blant annet fingeravtrykkundersøkelser, fotavtrykkundersøkelser og tiltaltes kjøpshistorikk som de mener å knytte til drapet og skjulingen av liket.

Fiberanalyse Politiet mener 38-ringen bortførte 16-åringen med en Citröen, mens han skal ha fraktet vekk liket med Volkswagen Passat han lånte av en kamerat. Disse og andre biler er saumfart og påtalemyndigheten vil legge fram undersøkelsene av disse, blant annet fiberanalyser.

- Jeg har ikke mulighet til å kommentere eventuelle bevis i saken, min arena for å kommentere bevisene vil være i tingretten. Om dette blir tema i retten vil jeg verken avkrefte eller bekrefte, sier statsadvokat Prebe til Dagbladet.

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Privat
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Privat Vis mer