PÅ VEI UT: Jærbuer som skal ut og leite: f.v. Svein Petter Svendsen, Egil Mæland, Tore Vingen, Svein Arne Corneliussen, Per Ivar Aniksdal. FOTO: PER LARS TONSTAD.
PÅ VEI UT: Jærbuer som skal ut og leite: f.v. Svein Petter Svendsen, Egil Mæland, Tore Vingen, Svein Arne Corneliussen, Per Ivar Aniksdal. FOTO: PER LARS TONSTAD.Vis mer

Skal leite med line og krok i elva

De frivillige fra Jæren på vei ut i båt - uten lokal guide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
KANGERLUSSUAQ/SØNDRE STRØMFJORD (Dagbladet):  Politiet på Grønland har nå gitt klarsignal for at gruppen av frivillige fra Jæren får reise ut i terrenget i Paradisdalen for å lete etter de to savnede nordmennene som fortsatt er savnet.

-Dra ut og søk etter de savnede, på eget ansvar! Denne beskjeden fikk de 14 nordmennene av politiet på Grønland ved 14-tiden lokale tid (18 norsk tid) i dag.

Det spredte seg en lettelse blant pårørende og venner, som umiddelbart gikk i gang med å forberede leitingen etter de to som ennå ikke er funnet, Jonas Reiestad (31) og Magnar Haarr (24) fra Vigrestad på Jæren.

- Vi vil leite med line og krok i elva. Håpet er selvsagt å få med oss de to savnede hjem, sier Egil Mæland, Tore Vingen, Svein Petter Svendsen, Svein Arne Corneliussen og Per Ivar Aniksdal til Dagbladet.

De vil bli fraktet med båt inn i leiteområdet nederst i Paradisdalen, ikke langt fra der den omkomne Tormod Aniksdal (24) ble funnet.

Politiet skal ha fått nye opplysninger som begrenser leiteområdet. Nordmennene vil søke i terrenget så lenge det er lyst, fram til klokkA 23-24 lokal tid (03 - 04 natt til torsdag norsk tid).  

- Kribler i magen Grønland-politiet brukte det meste av dagen i dag på å avgjøre om leiteaksjonen skulle fortsette.  Politiet dro selv inn med helikopter tidlig på ettermiddagen.

Nordmennene setter pris på at de omsider fikk grønt lys til å dra ut i terrenget.

-Dette har vi ventet på lenge, nå kribler det i magen. Vi håper på et resultat, og kan ikke gi opp håpet om å finne overlevende, sier Egil Mæland.

Før gruppen dro ut i den barske grønlandsnaturen, fikk de en briefing av den erfarne redningsmannen Egil Torpe fra Sandnes, som er engasjert av gruppen som rådgiver.

Forbredt på belastningen - Jeg vil forberede dem på belastningen ved å være med på et søk. Vi drar inn på politiets premisser, og setter sikkerhet for egne mannskaper først, sier Torpe til Dagbladet.  

Karl Haarr, som er far til den savnede Magnar Haarr, vil ikke være med i gruppen som foretar søket.

Han tok imot et tilbud om å få se leiteområdet fra helikopter. Nordmennene har også med en gummiflåte ut i leiteområdet.

De har nøkterne forventninger om å gjøre positive funn, men det betyr mye å bare komme ut i felt.

-Vi har kommet hit for å leite, ikke for å sitte og se på ei flystripe. Samtidig må vi respektere de vurderinger det lokale politiet gjør, og ikke minst ta hensyn til de tøffe naturforholdene, påpeker jærbuene. 


 ORIENTERING:  Den norske piloten Bjørn A. Pilskog brifer nordmennene om forholdene i leiteområdet. FOTO: PER LARS TONSTAD.
ORIENTERING: Den norske piloten Bjørn A. Pilskog brifer nordmennene om forholdene i leiteområdet. FOTO: PER LARS TONSTAD. Vis mer