VIL UNDERSØKE: Det er rettsmedisiner H. Wayne Carver (t.h.) som skal lede undersøkelsen av Adam Lanzas hjerne. Foto: AP / NTB Scanpix
VIL UNDERSØKE: Det er rettsmedisiner H. Wayne Carver (t.h.) som skal lede undersøkelsen av Adam Lanzas hjerne. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Skal lete etter mutert DNA i massemorderen Adams hjerne

Jakter årsaken til at 20-åringen fra Connecticut drepte 20 skolebarn, seks skoleansatte, moren sin og seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fortsatt er det ingen som vet hvorfor 20 år gamle Adam Lanza bestemte seg for å drepe 27 mennesker og seg selv.

På Sandy Hook Elementary School i byen Newtown i Connecticut skjøt og drepte han 20 skolebarn, seks skoleansatte og seg selv. Tidligere på dagen hadde han drept sin egen mor.

Nå skal genetikere ta for seg massemorderens DNA, for å se om det finnes unormale trekk i Lanzas gener som kan gi en i hvert fall delvis forklaring på massakren.

Ifølge ABC News blir dette den første studien av sitt slag, og det er rettsmedisiner H. Wayne Carver som står bak det kontroversielle eksperimentet. Han har bedt om bistand fra genforskere ved Universitetet i Connecticut.

ET MYSTERIUM: Ingen vet hvorfor Adam Lanza (20) drepte 26 personer og seg selv. Foto: AP / NTB Scanpix
ET MYSTERIUM: Ingen vet hvorfor Adam Lanza (20) drepte 26 personer og seg selv. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Carver har bedt om hjelp fra vår genetiske avdeling, som skal gi all den hjelpa de kan, bekrefter universitetets talsperson Tom Green.

Mutasjoner H. Wayne Carvers plan får støtte av den erfarne genforskeren Arthur Beaudet - professor ved Baylor medisinske høyskole i Houston.

- De vil trolig se for mutasjoner som kan spores til psykisk sykdom, og som kan øke risikoen for vold, sier Beaudet til ABC News.

- Det finnes mutasjoner som assosieres med aggressiv, om ikke voldelig, oppførsel, sier professoren.

- Jeg tror nok ikke at en slik mutasjon kan forklare handlingene til alle massemordere, men noen av gjerningsmennene kan nok ha mutasjoner som forårsaker både schizofreni og andre symptomer. Vi kan og bør lære mer om dette.

- Tviler på at man finner noe - Vi har gjentatt ved anledninger sett at det har blitt satt fokus på biologien hos mennesker som statistisk sett grovt avvikende handlinger. Einsteins hjerne ble plukket fra hverandre, nå ser vi at det er massemordernes hjerne som blir undersøkt, sier rettspsykolog Pål Grøndahl til Dagbladet. Han forteller at man i Sverige har undersøkt drapsmenns hjerne for å se om det er noe spesielt med deres hjerner «uten at man fant noe entydig», ifølge Grøndahl.

- Jeg tviler stert på at man lykkes i å finne genetisk materiale som avslører hvem som kan bli massemorder. All forskning viser at det er en blanding av biologiske og miljømessige faktorer som ligger bak en slik handling, sier Grøndahl. Likevel stiller han seg ikke helt avisende til å gjennomføre slike undersøkelser.

- Rent etisk tro jeg ikke vi får lov til det, men som privatperson har jeg ikke det minste i mot at man hadde undersøkt hjernen til for eksempel Anders Behring Breivik. Men jeg tror ikke vi finner et genetisk mønster som forklarer hvorfor man utfører slike handlinger, sier Grøndahl.  

Ingen vet Massemorderen Adam Lanza har ikke lagt igjen noe selvmordsbrev, manifest, forklaring eller noen form for begrunnelse for hvorfor han gjorde seg til drapsmann og skjøt og drepte skolebarn og lærere.

Det er blant annet blitt spekulert i om forholdet hans til sin mor hadde noe med ugjerningene å gjøre, men flesteparten av disse teoriene er seinere tilbakevist i amerikansk presse.

Tragedien sjokkerte USA og en hel verden, og har utløst en voldsomm diskusjon om retten til å bære våpen - der både forkjempere og motstandere av USAs liberale våpenlover tilsynelatende har fått vann på mølla.

På åstedet, barneskolen Sandy Hook, ble før jul 26 juletrær satt opp til minne om de drepte. Trærne ble dekorert med pynt, kosedyr og ballonger i skolens farger — grønt og hvitt.

Vis mer