Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal løse Gralens mysterium

Britiske kodeknekkere går løs på mysteriet rundt Den hellige gral.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagmiljøet ved Bletchley Park nord for London har stolte tradisjoner å se tilbake på, for her ble annen verdenskrigs største gåter løst.

Siden mai i år har spesialister fra Bletchley Park forsøkt å tyde bokstaver på det såkalte gjetermonumentet i en park i det vestengelske grevskapet Staffordshire. Dette 250 år gamle minnesmerket er forsynt med en mystisk inskripsjon som kan ha med Gralen å gjøre.

Den hellige gral er begeret som Jesus skal ha brukt da han innstiftet Nattverden. Den amerikanske forfatteren Dan Brown har solgt to millioner eksemplarer av sin roman «Da Vinci-koden», der mysteriet rundt Gralen står sentralt.

Fakta

Browns bok bygger på grundige studier av saken, men er likevel fri diktning. Ekspertene fra Bletchley Park konsentrerer seg i stedet om rene og dokumenterbare fakta, het det på den britiske rikskringkastingen BBCs nettsider torsdag.

I mai i år ble ledelsen ved Storbritannias Nasjonale Kodesenter, som Bletchley Park nå kalles, kontaktet av Jarlen av Lichfield. Jarlen og hans forfedre har hatt sine hjem på Shugborough-herregården i Staffordshire, der monumentet med inskripsjonen står.

Inskripsjonen lyder D OUOSVAAV M. Til tross for utallige forsøk, har ingen hittil greid å finne ut hva dette skal bety - men legenden sier at den som en gang greier det, vil finne Den hellige Gral.

Enigma

Kodeknekkerne ved Bletchley Park greide under annen verdenskrig å knekke den tyske Enigma-koden, en oppgave Hitler og hans folk trodde var umulig å løse. Enkelte historikere mener denne bragden kan ha forkortet annen verdenskrig med så mye som to år.

Britene fikk god hjelp av polske eksperter, som hadde lagt grunnlaget for avkoding av Enigma-meldinger. Det polsk-britiske arbeidet hjalp i sin tur amerikanerne i gang med å knekke topphemmelige japanske koder.

Bletchley-folkene har foreløpig kommet fram til at inskripsjonen på Gjetermonumentet i Staffordshire er deler av latinske eller greske ord. En teori er at disse ordene røper hvor Gralen er, en annen at de simpelthen er risset inn til minne om en trofast gjeter.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media